Sabor SPC: Odbacujemo optužbe da posmatramo žene potcjenjivački, to je bogoliko biće

Sabor je "pozvao poznate krugove da ženama ne nameću kompleks niže vrijednosti"

5708 pregleda 23 reakcija 5 komentar(a)
Patrijarh SPC Porfirije, Foto: SPC
Patrijarh SPC Porfirije, Foto: SPC

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) istakao je u saopštenju, čijim je izdavanjem okončao svoje zasijedanje, da se "osvrnuo i na pojavu da se Pravoslavna Crkva posmatra kao potcjenjivački raspoložena prema ženi"

"Odbacujući ovu optužbu kao neosnovanu i besmislenu Sabor podsjeća na ravnopravnost i jednako, od Boga dato, dostojanstvo žene kao bogolikog bića sa muškarcem kao bogolikim bićem", poručeno je sa Sabora, koji je okupio vladike iz zemlje i inostranstva, pod predsjedavanjem patrijarha Porfirija.

Sabor je "pozvao poznate krugove da ženama ne nameću kompleks niže vrijednosti".

"Žena, bilo kao majka, bilo kao bezbračna žena u svijetu, bilo kao monahinja, vrši službu od neprocjenjivog crkvenog, duhovnog, društvenog i civilizacijskog značaja", istakao je Sabor, navodeći da se ove godine proslavlja 120 godina "postojanja Кolâ srpskih sestara, organizacije koja u najljepšem svjetlu svjedoči o takvom služenja žene hrišćanke".

Nakon nedavnog snimka na društvenim mrežana gdje patrijarh Porfitrije, govoreći o "senzitivnom jeziku", upotrebljava riječi "jadnica i bijeda", uslijedio je niz reagovanja, na šta se očito odnosi ovaj dio saopštenja.

U saopštenju se ističe da je zasijedanje proteklo u "atmosferi opšte tuge i zatečenosti našeg društva ubistvima djece i mladih ljudi u Beogradu i Mladenovcu".

"Užasnuti erupcijom zla u prostoru za koji smo smatrali da je najsigurniji, a sa druge strane, nadahnuti primjerima mučeničkog herojstva naše djece i njihovog čuvara, kao i hrišćanskim dostojanstvom njihovih roditelja i nastavnika, molimo se Bogu mira i čistote da upokoji duše postradalih, ali i da u našem društvu prestane promocija razvrata i nasilja koja duše naše djece pretvara u pogodno tle za razvoj svakog zla", poručio je vrh SPC.

Podsjeća se da je sa zasijedanja izdato posebno saopštenje o Kosovu i Metohiji i napominje da je to "zavjetna srpska zemlja i neotuđivi sastavni dio Srbije i da samoproglašena nezavisnost te pokrajne nema uporište ni u pravu, ni u moralu, ni u istoriji, a o pravdi Božjoj i ljudskoj da i ne govorimo".

"Da nije tako, ne bi iz poznatih centara moći bio vršen pritisak bez presedana na Srbiju da prizna ilegalnu nasilnu secesiju tog integralnog dijela svoje teritorije i da ga se tako sama zauvijek dobrovoljno odrekne", navedeno je u saopštenju.

Takođe je rečeno da je tokom susreta Sabor sa predsjednikom države Aleksandrom Vučićem "naglašeno da je jedinstvo naroda, pogotovu u vremenima velikih iskušenja, stub očuvanja države i nacionalnih interesa i da Crkva ima izuzetnu ulogu u očuvanju tog jedinstva".

U dijelu o kadrovskim pitanjima navedeno je da je za administratora upražnjene eparhije zagrebačko-ljubljanske umjesto dosadašnjeg administratora patrijarha Porfirija, izabran episkop buenosaireski i južno-centralnoamerički Кirilo.

Do izbora za poglavara SPC, patrijarh Porfitije bio je mitropolit zagrebačko-ljubanski, da bi zatim tim dijelom SPC upravljao kao administrator.

Bonus video: