Na Kosovu najveća međunarodna vojna vježba na Balkanu; Osmani: Mi smo bili žrtve, Miloševićev režim je bio agresor

Kosovska predsjednica, Vjosa Osmani, kazala je na ceremoniji da je ova vježba simbol "kolektivne riješenosti da se održi mir i stabilnost u svijetu koji su neprestano na udaru

5146 pregleda 6 komentar(a)
Defender Europe 23, Foto: Screenshot/Youtube
Defender Europe 23, Foto: Screenshot/Youtube

Svečanom ceremonijom u centru Prištine danas je počela međunarodna vojna vježba koju predvodi NATO "Defender Europe 23“.

Vježbu su otvorili prištinski zvaničnici porukama o želji Kosova za evroatlantskim integracijama, odnosno, ka članstvu u NATO. Sa druge strane, i ovaj događaj su obilježile optužbe predsjednice Kosova Vjose Osmani na račun Srbije za genocid, "borbi kosovara protiv agresora za slobodu“, ali i tvrdnje da se "potencijalnim agresorima ovom vježbom stavlja do znanja da je kontinent bezbjedan od napada“, prenosi kossev.info.

"Defender Europe 23“ je najveća međunarodna vojna vježba na Balkanu. U njoj učestvuje više od 1.300 pripadnika KBS-a uz 24.000 vojnika iz više od 20 zemalja NATO-a i partnerskih zemalja.

Počela je danas u centru Prištine ceremonijom kojoj su prisustvovali najviši kosovski zvaničnici, kao i međunarodni predstavnici, među kojima je bio i američki ambasador Džefri Hovenijer. Vježba će trajati do 2. juna.

Kosovska predsjednica, Vjosa Osmani, kazala je na ceremoniji da je ova vježba simbol "kolektivne riješenosti da se održi mir i stabilnost u svijetu koji su neprestano na udaru“.

Kako je rekla bezbjednosno okruženje je "veoma osjetljivo“, te da „izazovi i prijetnje postaju sve složeniji“.

Upravo zbog toga tvrdi Osmani da je saradnja sa saveznicima u oblasti odbrane "neophodna i egzistencijalana“.

"Ova međunarodna vježba je simbol naše kolektivne odlučnosti da u svijetu očuvamo mir i stabilnost koji se neprestano dovode u pitanje. To je podsjetnik da naša snaga ne leži samo u snazi našeg oružja već u vezama koje stvaramo, u savezima koje gradimo i u zajedničkim vrijednostima koje svakodnevno njegujemo“, rekla je ona.

Osmani je naglasila da je glavna svrha vežbe „Defender Europe“ da se „potencijalnim agresorima stavi do znanja da je kontinent bezbedan od mogućih napada“.

"Glavni cilj ‘Defender 2023’ je da demonstrira vojnu i borbenu sposobnost SAD i savezničkih snaga protiv potencijalnih agresora i da uvjeri evropske saveznike i partnere da je kontinent bezbjedan od potencijalnih napada. Ova vježba je istorijska po mnogo čemu, posebno za najnoviju vojsku na evropskom kontinentu, naše bezbjednosne snage“, poručila je Osmani, prenosi Koha.

Kosovska predsjednica, inače doktor pravnih nauka, koja nerijetko optužuje Srbiju za genocid 1999. godine, uprkos tome što nema izrečene presude, danas je to ponovo učinila.

Tvrdi da se datum održavanja ove vježbe poklapa sa, kako je rekla sa, "24. godišnjicom našeg oslobođenja“:

"Godišnjica je svježa koliko i sjećanje na vojnu intervenciju SAD sa snagama drugih zemalja saveznica NATO-a protiv Miloševićevog genocida nad narodom Kosova. Mi smo bili žrtve i Miloševićev režim je bio agresor i naša borba je bila borba za slobodu, to je jedina istina koju ćemo braniti svaki put i svuda“, rekla je Osmani.

Pripadnicima KBS-a na trgu u Prištini "skrenula je pažnju na žrtvu njihovih predaka, kćeri i sinova OVK“.

"Oni su omogućili našu slobodu, zaštitili i vratili naše dostojanstvo. Oni su oličenje nesebičnosti, požrtvovanja i hrabrosti“, rekla je predsjednica Kosova.

U sličnom tonu je i kosovski premijer Aljbin Kurti poručio da je današnja vježba "dokaz volje Kosova da ojača sistem odbrane, ali i nepokolebljive posvećenosti da bude dio zajedničkog odbrambenog sistema država koje prihvataju demokratske vrijednosti“.

"Bezbjednost evropskog kontinenta je naš vitalni interes kao zemlje koja vjeruje u ono što voli, ljudska prava, vladavinu prava, mir i demokratiju“, rekao je Kurti.

Tvrdi da se "Defender Europe“ odvija u napetijoj realnosti 15 mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Pripreme za suočavanje sa poznatim i nepredvidivim prijetnjama su od suštinskog značaja, kao što je potrebno povećati interakciju i podići borbenu gotovost, što su glavni ciljevi ‘Defender Europe ’23′“, rekao je Kurti.

Današnjoj ceremoniji povodom početka međunarodne vojne vežbe prisustvovali su i međunarodni predstavnici na Kosovu među kojima i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

Nastavićemo da podržavamo transformaciju KBS

Slično Kurtiju i Osmani, američki ambasador Džefri Hovenijer je poručio da je "Defender Europe 23″ pokazatelj da je američka vojska spremna i voljna da iskrca opremu i trupe i pruži zaštitu saveznicima i odbije opasnost.

"Ovoj vježbi u kojoj učestvuje više od 9.000 američkih vojnih lica, pridružilo još skoro 17.000 vojnika iz desetina drugih zemalja. Ovaj model kolektivne odbrane je suprotan onome što drugi koriste. Osnažujemo i jačamo naše saveznike širom regiona“, kazao je američki ambasador.

Hovenijer je poručio i da je zahvalan na tome što se KBS priključio vežbi sa više od 1.300 pripadnika. Ujedno je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju transformaciju KBS-a.

"Želimo da postignemo ovaj cilj. Zajednička vizija je jasna, Kosovo će nastaviti sa promjenom od potrošača i uvoznika bezbjednosti od svjetskih sila, do proizvođača i izvoznika bezbjednosti, pomažući da se osigura veća bezbjednost širom svijeta“, rekao je Hovenijer, prenosi prištinska Koha.

Bonus video: