Borelj: Nacionalnim interesima Srbije šteti nepridruživanje sankcijama EU Rusiji

Sažimajući zaključke današnjeg zasijedanja šefova diplomatija EU i njihov neformalni susret s ministrima sa Zapadnog Balkana, Borelj je prenio stav ministara spoljnih poslova članica EU da kandidati za članstvo sa Zapadnog Balkana "moraju da uhvate zamah u procesu proširenja, stvoren povoljnim napretkom Ukrajine", koja je dobila status kandidata

13872 pregleda 9 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Nacionalnim interesima Srbije, kao kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji (EU), nanosi štetu to što nije usaglasila svoju politiku sa sankcijama i spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, izjavio je danas u Briselu šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Sažimajući zaključke današnjeg zasijedanja šefova diplomatija EU i njihov neformalni susret s ministrima sa Zapadnog Balkana, Borelj je prenio stav ministara spoljnih poslova članica EU da kandidati za članstvo sa Zapadnog Balkana "moraju da uhvate zamah u procesu proširenja, stvoren povoljnim napretkom Ukrajine", koja je dobila status kandidata.

Tijesne veze s Rusijom i neusaglašavanje sa sankcijama koje je EU uvela Moskvi nespojive su s procesom koji Srbiju vodi ka članstvu u EU, dodao je Borelj i prenio stav ministara Unije da Rusija nastoji da "izbaci s kolosjeka evropski put kandidata sa Zapadnog Balkana".

Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, saopštio je da su se ministri pozabavili i dijalogom Beograda i Prištine i stavili do znanja da je "brzo sprovođenje sporazuma dvije strane jedini put za normalizaciju odnosa".

Takođe su ukazali, prema njegovim riječima, da "zaoštravanja i uzajamne provokacije moraju prestati" i da se "negativna ponašanja i pomanjkanje konstruktivnosti moraju preokrenuti".

"Istaknuto je da se kandidatima za članstvo u EU koji se nisu usaglasili sa sankcijama EU protiv Rusije, a tu ću posebno ukazati na Srbiju, održavanje tijesnih veza s Rusijom ne podudara s njihovim procesom ulaska u članstvo Evropske unije. To takođe nanosi štetu njihovim cjelokupnim nacionalnim interesima, ali svakako nije spojivo s postupkom koji vodi ulasku u EU", naveo je Borelj.

On je ukazao da EU želi da pospiješi proširivanje i da su ministri Unije uputili "snažnu poruku" da partneri sa Zapadnog Balkana "moraju da uhvate taj zamah u procesu proširenja, stvoren povoljnim napretkom Ukrajine".

"Ukrajina napreduje i oni treba da slijede taj put i istu brzinu. Sada je čas da ubrzaju reforme, da se usklade s evropskim normama i da svoja društva pripreme za članstvo. To je jedinstvena prilika koja mora da se iskoristi", dodao je.

Borelj je rekao da su se ministri na današnjem sastanku "posebno osvrnuli" na dijalog Beograda i Prištine i predočili da članstvo u EU znači saradnju "i zajedničko djelanje uz prevazilaženje svih teškoća iz prošlosti".

Španski ministar Hose Manuel Albares Bueno izjavio je da je šefove diplomatija sa Zapadnog Balkana, kao i ministre spoljnih poslova Unije i Borelja, upoznao s namjerom Madrida da organizuje sastanak šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana u oktobru.

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman rekao je poslije sastanka da su Hrvatska i još neke članice EU predložile da takvi neformalni susreti šefova diplomatija EU-Zapadni Balkan budu dva puta, a ne samo jednom godišnje, jer su odnosi dve strane postali "posebno važni" u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Ministri članica EU i Borelj ukazali su na sastanku i na značaj reformi i jačanja demokratije i dijaloga u regionu, rekao je Grlić Radman.

Bonus video: