NVO apeluju na Vučića da otkaže miting 26. maja

Nevladine organizacije u otvorenom pismu predsjedniku Srbije naglašavaju da je njegova Ustavom propisana nadležnost da "izražava jedinstvo Republike Srbije"

12018 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekoliko organizacija civilnog društva u Srbiji apelovalo je na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da otkaže miting zakazan za 26. maj u Beogradu, koji je on najavio kao "najveći skup u istoriji Srbije", a u dijelu javnosti se smatra kontramitingom - jer je najavljen nakon protesta građana i dijela opozicije zbog dva masovna ubistva u Beogradu i selima oko Mladenovca.

Nevladine organizacije u otvorenom pismu predsjedniku Srbije naglašavaju da je njegova Ustavom propisana nadležnost da "izražava jedinstvo Republike Srbije".

"Svjesni opasnosti u koju vodi podgijrevanje tenzija i dalja polarizacija društva koje se suočava s posljedicama nasilja, u vidu koji do sada našoj zemlji nije bio poznat, apelujemo na Vas da postupite odgovorno, razumno i u najboljem interesu najvećeg broja građana, te da otkažete masovno okupljanje najavljeno za 26. maj", navodi se u otvorenom pismu NVO.

Apel su potpisali Beogradski centar za ljudska prava, CRTA, organizacija Katalist Balkans, Centar savremene politike, Centar za praktičnu politiku, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Partneri Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija i RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu).

"U situaciji u kojoj se nalazimo najmanje je potrebno produbljivanje podjela među građanima. Činjenica da smo zbog bezumnog nasilja izgubili 18 života, i to uglavnom djece i mladih ljudi, ne smije biti povod za međupartijsko nadmetanje u „pokazivanju mišića“ i prebrajanju pristalica", poručuje se u apelu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da miting 26. maja u Beogradu "nije skup mržnje, protesta i ljutnje", te da je skup za "obične, dobre ljude Srbije i za one kojin žele da podrže one koji su izgubili svoje najbliže". Srpska napredna stranka je nedavno tom mitingu dala slogan "Srbija nade", a provladini mediji svakodnevno odbrojavaju do njegovog održavanja.

Vučić je 9. maja, kada je prvi put najavio da će biti održan skup, kazao da je riječ o skupu "za odbranu slobodarskih, demokratskih vrijednosti, dan uoči velikih važnih odluka za Srbiju".

U istom obraćanju, predsjednik Srbije je kazao da predstavnici opozicije politizuju tragedije i žele da se dokopaju vlasti.

Dio opozicije i desetine hiljada građana održali su tri protesta protiv nasilja u Beogradu, i vlasti uputili nekoliko zahtjeva.

Organizacije civilnog društva u otvorenom pismu konstatuju da se "na ulice izlio opravdani gnijev građana" i da je njihov protest "vapaj" i izraz prirodne potrebe za okupljanjem i zajedništvom u prevazilaženju bola.

"Država mora da čuje i ozbiljno da shvati poruke i zahtjeve građana koji protestuju. Država mora da ponudi odgovore. Odgovor na masovno okupljanje građana protiv nasilja ne može da bude još masovnije okupljanje nekih drugih građana koji žele da poruče šta – da nisu protiv nasilja? Ili, da ne smatraju da država i njene institucije treba da preuzmu bilo kakvu odgovornost za nemile događaje? Prosto da budu na suprotnoj strani i u većem broju kao da se time može bilo šta riješiti? Kao da je potrebno da se podijelimo u rovove?", navodi se u apelu NVO.

Organizacije civilnog društva ističu da "nije trenutak da se pokazuje ko je jači", te da bi odluka predsjednika Srbije da otkaže skup bila "dobar znak da je moguće postaviti državni interes iznad stranačkog".

"Bila bi znak da se daje šansa dijalogu i pluralnosti interesa umesto polarizaciji i svođenju društva na „nas i njih", zaključuje se u apelu u kojem se predsjednik Srbije podsjeća da kao nosilac najveće moći ima i najveću odgovornost.

Bonus video: