Forum beogradskih gimnazija: Iz škola bez odgovora na poziv na litije

"Mislim i da se ovdje djeca na neki način uvlače u politiku, zato što crkva nije odvojena od države. Iako živimo u sekularnoj državi crkva dosta utiče na neke odluke, a vlast se konsultuje sa crkvom", kazala je Ana Dimitrijević

2144 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poslije poziva srpskog patrijarha Porfirija direktorima škola u Beogradu da sa učenicima i roditeljima učestvuju u Spasovdanskoj litiji, Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija kazala je ranije danas za N1 da se nijedna škola do tog trenutka nije odazvala tom pozivu.

Izlazak na Spasovdansku litiju treba da bude lična odluka, a s obzirom na to da je većina učenika u osnovnim i srednjim školama maloljetna tu odluku treba da donesu roditelji, smatra ona.

„Ne sumnjam u dobru namjeru kada je riječ o pozivu, ali s obzirom na situaciju u društvu i dva skupa koja nas sjutra i prekosjutra očekuju može se očekivati da dođe do nereda, a škole ne teba da budu odgovorne. Možda bi bilo prihvatljivo da vjeroučitelji to organizuju kao neku projektnu nastavu sa djecom koja idu na vjeronauku, ali očekivati da sva djeca dođu, to nije primjereno“, rekla je Dimitrijević.

Ona dodaje i da, s obzirom na to da poziv na litiju stiže sa „najvišeg mjesta“, to kod direktora škola može izazvati različite reakcije, jer mnogi od njih nisu samostalni u odlučivanju, pa se to može smatrati „uvlačenjem djece u politiku“.

„Ovaj poziv dolazi od patrijarha, a on je autoritet i može izazvati reakciju za i protiv. Kada bi neka građanska inicijativa, organizacija pozvala škole na građanske proteste ispalo bi da se djeca uvlače u politiku. Mislim i da se ovdje djeca na neki način uvlače u politiku, zato što crkva nije odvojena od države. Iako živimo u sekularnoj državi crkva dosta utiče na neke odluke, a vlast se konsultuje sa crkvom“, istakla je Dimitrijević.

Ona smatra i da isto pravilo treba da važi kada su u pitanju građanski protesti, odnosno da i u tom slučaju izlazak na protest treba da bude odluka roditelja i njihove djece.

Bonus video: