Kfor propustio zaposlene da uđu u opštinu Zvečan, a zaustavila ih kosovska policija i bacila suzavac

Kako javlja Radio-televizija Srbije (RTS), zaposleni su u više navrata pokušali da probiju kordon specijalnih jedinica kosovske policije postavljen ispred ulaza u zgradu

27399 pregleda 124 reakcija 8 komentar(a)
Jutros u Zvečanu, Foto: Screenshot/Youtube
Jutros u Zvečanu, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 29.05.2023. 09:01h

Kosovska policija bacila je jutros suzavac na zaposlene u opštini Zvečan koji su u više navrata pokušali da uđu u tu zgradu.

Kako javlja Radio-televizija Srbije (RTS), zaposleni su u više navrata pokušali da probiju kordon specijalnih jedinica kosovske policije postavljen ispred ulaza u zgradu.

Zaposlene u toj opštini prethodno su propustili vojnici Kfora, koji su naoružani i s opremom za razbijanje demonstracija od jutros raspoređeni ispred zgrade opštine.

Ispred te zgrade su i predstavnici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Dragiša Milović koji razgovaraju sa predstavnicima kosovske policije, navodi RTS.

U petak je, nakon pokušaja građana sa sjevera Kosova da spriječe policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrijebila suzavac, dimne i šok bombe.

Povrijeđeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike, koji su pobijedili na nedavno održanim izborima, na koje je izašlo ukupno 3,4 odsto birača.Izbore, koje su bojkotovali srpski politički predstavnici na Kosovu je krajem aprila organizovala Priština, nakon što su u novembru prošle godine Srbi napustili kosovske institucije.

Komandant Kfor zatražio od Rakića da se udalje demonstranti ispred opštine Zvečan

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuči zatražio je danas od predsjednika Srpske liste (SL) Gorana Rakića da se udalje demonstranti koji se nalaze ispred zgrade opštine Zvečan.

Tokom susreta sa Ristučijem, Rakić je zatražio da se kosovska policija, koja je postavljena na ulazu u zgradu opštine Zvečan, skloni odatle, kao i da novoizabrani gradonačelnik podnese ostavku.

Kako izvještava Koha.net, Ristuči je najavio da će njihovi vojnici ostati ispred zgrade i upozorio da će, ukoliko demonstranti ne odu, "doći do pucnjave".

"Ovo je objekat Opštine, objekat građana, gdje rade naše porodice i mi ćemo ovdje ostati. One koji su nepoželjni treba ukloniti. Ako želite da odete, stvorićemo vam prostor da odete", rekao je Rakić predstavnicima Kfora.

Uočeno je pojačano prisustvo vojnika Kfora ispred zgrada opština Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Po obodu objekata opštine postavljene su i žičane ograde, dok je jedan broj građana počeo da se okuplja.

Za ponedjeljak su najavljeni protesti u četiri opštine na sjeveru Kosova - Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Predstavnici Srpske liste razgovarali su sa pripadnicima kosovske policije, a od njih je zatraženo da oslobode Opštinu Leposavić kako bi se "zaposleni vratili u opštinu".

U Zubin Potok, pred zgradu opštine stiglo je sedam oklopnih automobila Kfora. Neki pripadnici Kfora ušli su u zgradu.

U blizini objekata opština Zubin Potok, Leposavić i Zvečan je primjetno veće prisustvo oklopnih vozila Kfora, javljaju reporteri sa lica mjesta.

Odalović: Kurti u kontinuitetu destabilizuje situaciju

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kaže za RTS da Aljbin Kurti (premijer Kosova) u kontinuitetu destabilizuje situaciju na Kosovu i Metohiji (KiM), izaziva, provocira, zloupotrebljava sve što može da bi unio što veću nesigurnost na sjeveru KiM i među svim Srbima.

"Ponovo imamo istu ili sličnu retoriku iz centara koji ga vrlo često pozivaju da ne radi nešto što je uradio. To su i Kvinta i SAD i EU. Ne znam ko se više ovih dana nije oglasio da kaže da je to nešto što ne odobravaju i što se nisu dogovorili, ali nema nijedne posljedice. Zgrade su okupirane. Da li je neko pozvao kosovske policijske službenike ili one koji su u zgradama da napuste i da se vrate gde su bili? Nije niko", naglašava Odalović.

Ističe da instrumenata ima i kaže da nema dilemu da oni koji ih glasno pozivaju da nešto ne rade, mogu to da spriječe i saniraju posledice.

"Ovaj dan je vrlo neizvjestan i izaziva veliku zabrinutost. Ovo su neprospavane noći Srba na prostoru Kosova i Metohije jer nije se ovakva brutalnost očekivala i nije se očekivao ovaj red poteza", kaže Odalović.

Smatra da je najveća greška međunarodne zajednice to što je sebi dala za pravo da rezultate izbora koje su Srbi bojkotovali proglasi legalnim.

Odalović ističe da je racionalna odluka o prekidu nastave na sjeveru Kosova i Metohije.

"Brutalnost koju su pokazali pripadnici kosovskih policijskih snaga govori o tome da djecu treba skloniti i čuvati na sigurnom jer ne znamo na šta su spremni. Izvjesno je da ne znamo šta bi sve mogli da urade", ističe Odalović.

Milović:Duge cijevi i oklopni transporteri da se uklone, ovo su mirni protesti

Predstavnik Srpske liste Dragiša Milović za medije je rekao da traže da se duge cijevi i oklopni transporteri uklone, da se radnicima omogući pravo na rad u zgradi koju su Srbi gradili prije 50 godina, kao i da se poruči predstavnicima međunarodne zajednice – Euleksu, Kforu, Unmiku da zaštiti srpski narod.

Međunarodnu zajednicu je upitao i kako reaguju na to što su Albanci skinuli ne samo srpsku, već i zastavu Unmika, iako Priština traži članstvo u UN.

"Tu smo i da zamolimo naše građane da budu mirni, ovo su mirni protesti, ne smije nijedan kamen da poleti prema specijalcima, oni rade svoj posao, neko drugi ih je poslao da to rade, zato se iskreno nadam da će predstavnici međunarodne zajednice, koji su ovdje po Rezoluciji SBUN 1244, da deeskaliraju situaciju i zaštite naš narod", poručio je Milović.

Na sjeveru Kosova od danas će biti obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama, kao i u vrtićima, odlučeno je na sastanku direktora škola sa načelnikom Školske uprave.

"Roditelji djece sa severa Kosova i Metohije dobili su poruku da se nastava odlaže do daljeg, dok se pripadnici kosovske policije "u punoj ratnoj opremi" ne povuku sa sevjera", naveo je RTS.Do prekida nastave došlo je nakon prisilnog zauzimanja opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, od strane kosovske policije i specijalnih jedinica.

Države Kvinte i EU očekuju da Vlada Kosova neće preduzeti nove mjere za nasilan ulazak u opštine

Države Kvinte i Evropska unija (EU) saopštile su sinoć da očekuju od Vlade Kosova da ne preduzimaju nikakve nove mjere "za nasilni ulazak u opštinske zgrade" na sjeveru Kosova i naveli da izabrani predstavnici moraju pokazati uzdržanost.

Kvinta koju čine predstavnici SAD, Velike Britanije, Italije, Njemačke, Francuske je u zajedničkom saopštenju sa EU ponovila izjavu od 26. maja, kada je osudila odluku Kosova "da nasilno uđe u opštinske zgrade na sjeveru", uprkos njenim "pozivima na uzdržanost".

"U tom kontekstu Kvinta i EU očekuju da Vlada Kosova neće preduzeti nikakve nove mjere za nasilan ulazak u zgrade opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan", navedeno je u zajedničkoj izjavi.

"Izabrani predsjednici takođe moraju pokazati uzdržanost i odmah predzeti korake kako bi pokazali svoju predanost i odgovornost za predstavljanje i služenje svim članovima svojih zajednica", navodi se u sinoćnoj zajedničkoj izjavi.

Takođe se snažno upozoravaju sve strane na druge prijetnje ili radnje koje bi mogle uticati na bezbjedno okruženje, uključujući slobodu kretanja, i koje bi mogle da podstaknu tenzije ili promovišu sukob.

"Posebno smo zabrinuti za bezbednost i dobrobit civila, policajaca, pripadnika Euleksa i KFOR-a. Nove jednostrane akcije negativno će uticati na odnose sa zemljama Kvinte i EU", kaže se u saopštenju.

Kvinta i EU naglašavaju da je dijalog uz posredovanje Unije put ka normalizaciji odnosa i pristupanju EU.

"Podsjećamo strane da rade zajedno na sljedećim koracima za primjenu Sporazuma postignutog između Kosova i Srbije u februaru i martu ove godine", navodi se u saopštenju i dodaje da se tu uključuje i Zajednica opština sa srpskom većinom i pozivaju strane da " konstruktivno i iskreno učestvuju u predstojećim sastancima dijaloga.

U petak u podne 26. maja novi gradonačelnici tri opštine na sjeveru Kosova - Leposavić, Zvečan i Zubin Potok ušli su uz asistenciju kosovske policije u opštinske zgrade, dan poslije polaganja zakletve. Policija Kosova je intervenisala da se demonstranti i barikade ispred opštinskih uprava uklone, kako bi se gradonačelnicima omogućio ulazak, a u tada je povređeno više osoba.

Bonus video: