Zvečan: Više od 53 povrijeđenih u sukobima građana i Kfora, jedna osoba u kritičnom stanju

Osmani: Ilegalne srpske strukture napale policiju, Kfor i novinare; Starović: Kosovska policija koristila bojevu municiju

60786 pregleda 47 reakcija 46 komentar(a)
Sukobi u Zvečanu, Foto: Reuters
Sukobi u Zvečanu, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2023. 21:35h

Više osoba, među kojima je jedna u kritičnom satnju, povrijeđeno je tokom današnjih sukoba okupljenih građana i Kfora u Zvečanu na sjeveru Kosova.

U sukobu su korišćeni suzavac i šok-bombe, dok su okupljeni uzvratili kamenicama, flašama i drugim predmetima.

"Više od 53 osoba imaju različite vrste povreda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrelne rane, rekao je za N1 direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

Portal Kossev navodi da je opresian i povrijeđeni koji je životno ugrožen.

"Ljekari se bore za njegov život u jedinici intenzivne njege. On ima dvije prostrelne rane, jednu u predjelu lijeve polovine karlice, a drugu u predjelu kažiprsta leve ruke", rekao je Elek.

Među povrijeđenima je i jedan od srpskih političara, saznaje N1.

Lokalni Kontakt Plus ranije je objavio da u KBC Kosovska Mitrovica nisu dobili tačan broj primljenih, niti o kakvim povredama se radi.

Isti izvor navodi da jedino što su mogli da im potvrde jeste da povrijeđene još primaju.

N1 je objavio da je među povrijeđenima i izvještač Tanjuga, ali da ima povrijeđenih na obje strane.

Isti medij kasnije je objavio da je Kfor razbio protest ispred.

Osmani: Ilegalne srpske strukture napale policiju, Kfor i novinare

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da su ilegalne srpske strukture, pretvorene u kriminalne bande, napale Kosovsku policiju, pripadnike Kfora i novinare, prenosi N1.

"Svi treba da osude ove neprihvatljive akte nasilja. Oni koji sprovode naređenja srpskog predsjednika Aleksandra Vučića kako bi destabilizovali sjever Kosova, moraju biti privedeni pravdi", istakla je Osmani.

Starović: Kosovska policija koristila bojevu municiju

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović rekao je da su dvojica Srba ranjena iz vatrenog oružja tokom sukoba u Zvečanu i da je kosovska policija koristila bojevu municiju.

"Hulje iz policije takozvanog Kosova su pucale bojevom municijom, demonstranti su povrijeđeni, a jedan je u kritičnom stanju", naveo je Starović na Tviteru.

Kossev.info navodi da su se građani koji su se sukobili sa Kforom povukli sve do taksi stanice u Zvečanu.

"La Republika": Povrijeđen 41 pripadnik Kfora, 11 su Italijani

Italijanski list "La Republika" objavio je da povrijeđen 41 pripadnik Kfora, od čega 11 Italijana.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani napisao je na Tviteru da su tri italijanska vojnika teško povrijeđena u sukobu sa srpskim demonstrantima.

Oni nisu životno ugroženi, naveo je Tajani.

NATO: Oštro osuđujemo ničim izazvane napade na trupe Kfora

NATO oštro osuđuje ničim izazvane napade na trupe KFOR-a na sjeveru Kosova, u kojima je jedan broj njih povrijeđen, saopštila je portparolka Sjevernoatlantskog saveza Oana Lungesku, prenosi agencija Mina.

Misija NATO na Kosovu saopštila je da su u sukobima sa grašanima u Zvečanu povrijeđeno 25 pripadnka KFOR-a.

Lugensku je rekla da su "takvi napadi potpuno neprihvatljivi".

"Nasilje mora odmah prestati. Pozivamo sve strane da se uzdrže od akcija koje dodatno podstiču tenzije i da se uključe u dijalog", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu NATO-a.

Iz NATO-a su kazali da će KFOR preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbjednog okruženja i nastaviti da djeluje nepristrasno, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine.

Kankaraš: SNP najoštrije osuđuje brutalno prebijanje Srba na sjeveru Kosova

Aleksa Kankaraš, odbornik Socijalističke narodne partije u SO Nikšić osudio je napad i, kako je naveo u saopštenju SNP-a, brutalno prebijanje Srba.

"Crna Gora je uvijek bila i biće uz bratski narod. SNP najoštrije osuđuje napad albanskih snaga i Kfora i brutalno prebijanje Srba na sjeveru Kosova i Metohije. Prebijanje Srba nedopustiv je čin kojim se na najbrutalniji način krše osnovna ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji. Učestalost i brutalnost napada na Srbe na KiM rastu iz dana u dan, to mora da se zaustavi. Pozivamo nadležne međunarodne institucije da reaguju i da u što kraćem roku zaštite srpski narod na Kosovu", rekao je Kankaraš.

Kosovska policija ranije jutros bacila suzavac na zaposlene u opštini Zvečan koji su u više navrata pokušali da uđu u tu zgradu, a njih su prethodno propustili vojnici Kfora.

U petak je, nakon pokušaja građana sa sjevera Kosova da spriječe policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrijebila suzavac, dimne i šok bombe.

Povrijeđeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike, koji su pobijedili na nedavno održanim izborima, na koje je izašlo ukupno 3,4 odsto birača.Izbore, koje su bojkotovali srpski politički predstavnici na Kosovu je krajem aprila organizovala Priština, nakon što su u novembru prošle godine Srbi napustili kosovske institucije.

Bonus video: