Na sjeveru Kosova mirno, Kfor i policija oko zgrade opštine u Zvečanu

U sukobu Kfora i građana koji su se okupili da spriječe ulazak gradonačelnika Albanaca u zgradu opštinske uprave u Zvečanu u ponedjeljak ranjeno je više od 50 Srba, od kojih dvojica teže, i više od 25 pripadnika Kfora

7473 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Zvečana, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz Zvečana, Foto: Screenshot/Youtube

Na sjeveru Kosova noć je protekla mirno, a snage Kfora raspoređene su oko zgrade opštine u Zvečanu, dok su se građani uglavnom razišli, javio je RTS (Radio televizija Srbije).

Pripadnici Kfora i jutros se nalaze oko zgrade opštine u Zvečanu, kao i pripadnici kosovske policije.

U sukobu Kfora i građana koji su se okupili da spriječe ulazak gradonačelnika Albanaca u zgradu opštinske uprave u Zvečanu u ponedjeljak ranjeno je više od 50 Srba, od kojih dvojica teže, i više od 25 pripadnika Kfora.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao je razgovore sa predstavnicima Evropske unije, a u osam sati slijede razgovori sa ambasadorima Kvinte, Rusije i Kine.

Vučić je pozvao Srbe da se ne sukobe sa NATO-om, a zemlje Kvinte i međunarodnu zajednicu da "urazumi" kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Policija Kosova uhapsila pet osoba tokom incidenta u Zvečanu

Policija Kosova (PK) saopštila je sinoć da je pet osoba uhapšeno tokom incidenata u Zvečanu na sjeveru Kosova.

"Demonstranti nisu ispoštovali zvanična naređenja da odu, već su pružili otpor i počeli da bacaju razno oruđe, čuli su se molotovljevi kokteli, granate, eksplozivne naprave i pucnji", navela je PK u saopštenju, a prenio Radio Slobodna Evropa.

Prema policijskim navodima, "usljed neobuzdanog nasilja" do sada je povrijeđeno više službenika Kfora, a uhapšeno je pet osumnjičenih.

Policija Kosova je navela da su demonstranti provocirali, bili nasilni i ispisivali natpise sa srpskim i ruskim simbolima na policijskim vozilima Kfora, oštetili djelove vozila i bušili gume.

Od jutra 29. maja, grupe Srba okupile su se na protestima u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću zbog nasilnog ulaska novih gradonačelnika opština na sjeveru u opštinske zgrade.

Protiv demonstranata okupljenih ispred zgrade opštine Zvečan, intervenisale su trupe mirovne misije NATO-a na Kosovu (Kfor).

U sukobima je povrijeđeno oko 25 pripadnika Kfora.

Bonus video: