RTK2: Novi gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka danas neće ulaziti u zgrade opština

Noć u Zvečanu protekla je mirno, a danas se stotinak građana ponovo okupilo ispred zgrade opštine, ali nema incidenata

10427 pregleda 2 komentar(a)
Kfor ispred zgrade opštine u Zvečanu, Foto: Reuters
Kfor ispred zgrade opštine u Zvečanu, Foto: Reuters

Novi gradonačelnici kosovskih opština Zvečan i Zubin Potok danas neće ulaziti u zgrade opština, javila je RTK2.

Noć u Zvečanu protekla je mirno, a danas se stotinak građana ponovo okupilo ispred zgrade opštine, ali nema incidenata.

Oni ponovo traže da se novoizabranim gradonacelnicima onemogući ulaz u zgradu opštine, da se specijalne jedinice Kosovske policije povuku sa sjevera kako bi kontrolu nad objektima preuzeo Kfor.

Pripadnici Kfora su i ovog jutra raspoređeni ispred opštine, s tim da su kordon pomerili 50-tak metara od opštinske zgrade, u kojoj se i dalje nalaze pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije.

Srbi u četiri opštine na sjeveru Kosova protestuju zahtijevajući da opštinske zgrade napuste granonačelnici Albanci izabrani na izborima koje je srpska zajednica bojkotovala.

U sukobu Kfora i građana koji su se okupili da spriječe ulazak gradonačelnika Albanaca u zgradu opštinske uprave u Zvečanu u ponedjeljak ranjeno je više od 50 Srba, od kojih dvojica teže, i više od 25 pripadnika Kfora.

Jučerašnji sukobi u Zvečanu: Video - Radio Slobodna Evropa

Ispred zgrade opštine u Leposaviću nekoliko stotina građana

Ispred zgrade opštine u Leposaviću trenutno je okupljeno nekoliko stotina građana, a situacija je mirna, javljaju mediji.

Pripadnici italijanskog kontingenta Kfora i specijalne jedinice Kosovske policije obezbjeđuju zgradu opštine u centru Leposavića.

Predstavanici Srba danas su Kforu ponovili zahtjeve za odlazak specijalnih jednica Kosovske policije i novog gradonačelnika Leposavića koji je izabran na vanrednim lokalnim izborima 23. aprila.

Oni su takođe tražili "da se oslobode" opštinske prostorije, kako bi nesmetano nastavili rad.

ANK: Tokom noći u Zvečanu demolirana vozila KTV i TV7

Asocijacija novinara Kosova (ANK) saopštila je da su automobili ekipa televizija KTV i T7 jutros pronađeni "demolirani".

Kako prenosi ANK, na snimku se vide razbijena stakla, popucale gume i nacionalistički simboli ispisani na automobilima.

"Asocijacija novinara Kosova duboko je zabrinuta zbog slika koje su dala ova dva medija i pozivamo sve kolege da budu oprezne prilikom izvještavanja", navedeno je u saopštenju.

ANK je takođe pozvala sve nadležne organe da obezbijede novinare koji izvještavaju u ovim opštinama, kao i da prioritetno istraže napade na medije koji su se desili juče.

Juče su napadnute ekipe nekoliko televizija sa Kosova i Albanije.

Bonus video: