Milanović: Između "Za dom spremni" i "Slava Ukrajini" nema razlike, ne želim to slušati u Hrvatskoj

"To što su se neki lideri navukli na to, ne zanima me. Neka izmisle drugačiji pozdrav", kazao je hrvatski predsjednik

10666 pregleda 35 reakcija 24 komentar(a)
Milanović, Foto: Savo Prelević
Milanović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je da nema razlike između pokliča "Za dom spremni" i "Slava Ukrajini".

"Mučim se kao Isus da stavimo pokliče poput ZDS-a sa strane. Ako nisi shvatio, ne mogu te prevaspitavati. No, između 'Za dom spremni' i 'Slava Ukrajini' nema razlike. To je poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili hiljade Jevreja, Poljaka… To ne želim slušati u Hrvatskoj. To što su se neki lideri navukli na to, ne zanima me. Neka izmisle drugačiji pozdrav. Neka maknu i Rusiju i Ukrajinu. Kijev je daleko, Moskva još dalje", rekao je Milanović, koji je prisustvovao svečanosti dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, kako prenosi Indeks.

O korišćenju pokliča "Za dom spremni" u Hrvatskoj rekao je: "Svoju poentu sam rekao u više navrata. Ne mogu to raditi unedogled. To nam čini štetu. Komemoracija u Blajburgu – ako to nekima u Hrvatskoj nešto znači, ako je tamo stradao neko drag, nedužan, postoji dosta načina za komemoraciju. To je ponižavajuće za Hrvatsku."

"Da se nisu provocirali Austrijanci, moglo je i dalje biti u Austriji. To je borba protiv tlačitelja, tirana iz Njegoševe strofe… Za par dana će biti godišnjica bitke na Sutjesci, gdje su poginule stotine Dalmatinaca. Meni je to antifašizam", kazao je Milanović.

Bonus video: