Mediji u EU o zbivanjima na Kosovu: Bez spoljne pomoći, zaoštravanje nikad neće splasnuti

Zapovjednik Kfora, general Anđelo Mikele Rastuća je italijanskom listu Republika izjavio da "Kfor nije intervenisao, sad bismo oplakivali mrtve"

12163 pregleda 4 komentar(a)
Sa protesta Srba na Kosovu, Foto: Reuters
Sa protesta Srba na Kosovu, Foto: Reuters

Mediji u Evropskoj uniji (EU) i dalje s pažnjom prate zbivanja na Kosovu i oko njega uz upozorenje da bez spoljne pomoći, prije svega Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i EU, zaoštravanje u regionu nikad neće splasnuti.

Švajcarski dnevnik Tan štaviše naglašava da je "sad bezbjednost važnija od nezavisnosti" i kaže da je zato opravdana bila intervencija Kfora.

Zapovjednik Kfora, general Anđelo Mikele Rastuća je istovremeno italijanskom listu Republika izjavio da "Kfor nije intervenisao, sad bismo oplakivali mrtve".

Italijanski general je izvještaču Republike iz Prištine rekao da su "na trgu u Zvečanu bili i profesionalci za proteste koji su podsticali masu".

Republika, poput više izvještača italijanskih listova s Kosova daje prostor tumačenjima kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ali ukazuje i na to da su uzroci zaoštravanja i nasilja bile i odluke vlasti u Prištini da uz pomoć policije iznudi ulazak spornih gradonačelnika u srpske opštine.

Švajcarski dnevnik Tan ocjenjuje da je stalno napeta situacija na Kosovu "zajedno s Bosnom simbol nesposobnosti da se zaliječe rane jugoslovenskih ratova".

List ipak ocjenjuje da su "SAD sad riješene da spriječe bilo kakvo zaoštravanje tako što će preuzeti veći nadzor nad bezbjednosnim pitanjima, iako će to produžiti patronat nad Kosovom".

Njemački i francuski mediji vidnu pažnju pridaju inicijativi kancelara Olafa Šolca i predsjednika Emanuela Makrona da se održe novi izbori i demonstranti na sjeveru povuku, "jer skoro 25 godina poslije kosovskog rata, ponovo gori", kako predočava Tagescajtung.

Ovaj berlinski list piše da su "Njemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija, SAD i EU potpuno jasno stavile do znanja za koga vjeruju da je pravi palikuća: kosovska vlada".

Austrijski dnevnik Prese smatra da su zbivanja na Kosovu "poklon za Putina jer guraju vodu na njegov mlin".

Prese, kao i još neki mediji, navode da je "Balkan ranjiva slabina EU i NATO", dok Kina i Rusija nastoje da tamo uvreže svoj ekonomski i politički upliv.

Bečki dnevnik dodaje da "sad, isto kao u prošlosti, najjače diplomatsko oruđe bi trebalo da bude perspektiva pridruživanja EU u doglednoj budućnosti".

"Ali to, sve govori, uopšte ne pije vodu kao i dosad kad su u pitanju Beograd i Priština, jer im to izgleda kao obećanje iz svijeta snova ".

Francuski list Figaro posebno ukazuje na zahtjev predsjednika Francuske Emanuela Makrona da čelnici u Beogradu i Prištini iduće nedjelje donesu prikladne odluke, uz "rješavanje u prvom redu i neodložno pitanja Zajednice srpskih opština na Kosovu".

Bonus video: