S. Makedonija: Porfirije u ponedjeljak u Ohridu vodi službu ujedinjenja makedonske i srpske crkve

Prema informaciji portala Religija.mk, na zajedničkoj službi, koju će voditi patrijarh Porfirije, služiće samo episkop deljadro-ilindenski Joakim iz POA, a ostale vladike će molitveno učestvovati u službi

5442 pregleda 12 komentar(a)
Porfirije, Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS
Porfirije, Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS

Patrijarh Srpke pravoslavne crkve (SPC) Porfirije vodiće u ponedjeljak u Ohridu službu ujedinjenja Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC - OA) i Pravovoslavne ohridske arhiepiskopije (POA), objavio je portal Religija.mk.

Kako se navodi, u ponedjeljak, 5. juna u hramu Svete Sofije u Ohridu, MPC - OA i POA će se zvanično ujediniti u jednu crkvu, odnosno četiri vladike POA se zajedeno sa sveštenicima (iz okrilja SPC) vraćaju u MPC.

Prema informaciji portala Religija.mk, na zajedničkoj službi, koju će voditi patrijarh Porfirije, služiće samo episkop deljadro-ilindenski Joakim iz POA, a ostale vladike će molitveno učestvovati u službi.

Patrijarhu Porfiriju će sasluživati arhiepiskop MPC – OA Stefan i trojica vladika te crkve koji ustupaju djelove svojih eparhija novim vladikama iz POA, crkve koju vodi arhiepiskop Jovan Vraniševski, egzarh svih eparhija SPC u Severnoj Makedoniji.

Bonus video: