Ambasador Rusije u Srbiji: Poklapanje eskalacije na Kosovu sa protestima je pritisak Zapada; Stefanović: Uvreda i laž

"To što je prekršio Konvenciju je manja šteta prema vrijeđanju građana Srbije koji u tuzi očekuju zaustavljanje nasilja i podjela i koji nisu bilo čija marioneta", rekao je Stefanović

9498 pregleda 8 komentar(a)
Stefanović, Foto: Printscreen YouTube/NovaS
Stefanović, Foto: Printscreen YouTube/NovaS

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko saopštio je da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu sa protestima u Beogradu "očigledan pritisak" na srpsko rukovodstvo i da je "cilj Zapada promjena politike Srbije".

Na to mu je odgovorio potpredsjednik Stranke slobode i pravde (SSP) u Srbiji Borko Stefanović, koji je ocijenio je da je njegova izjava rijetko viđen primjer miješanja u unutrašnje stvari zemlje.

"Ambasador Harčenko sigurno zna da nije ni korektno ni diplomatski dopušteno da komentariše procese promjena u našoj zemlji, kao i da to zavisi isključivo od građana Srbije, a ne od bilo kog stranog zvaničnika", naveo je Stefanović, a prenosi SSP.

Naglasio je i da je uvredljiva i lažna tvrdnja Bocan-Harčenka da su masovna okupljanja građana Srbije protiv nasilja i podjela koje stvara vlast organizovana spolja i u vezi sa napadima na Srbe na Kosovu.

Kako je prenio N1, Bocan-Harčenko je rekao da su "i režim u Prištini i kijevski režim u Ukrajini, marionete, kao i da su za Zapad instrument za sprovođenje politike".

"Sada je interesantan momenat da se situacija analizira, a to je upravo što se poklapa trenutak eskalacije na Kosovu sa protestima u Beogradu. Sve se dešava u nekoliko dana i možemo samo da zaključimo da je to očigledan pritisak na rukovodstvo Srbije, predsjednika Aleksandra Vučića i Vladu na svim frontovima. Prvi front je Kosovo, drugi Beograd, ili obrnuto", rekao je ruski ambasador.

Cilj ili zadatak Zapada je promjena politike Srbije, Zapadu su krajnje neophodne dvije stvari, priznanje ili podrška Srbije antiruskim sankcijama i naravno priznanje Kosova, dodao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim riječima "i jedno i drugo ima za Zapad širok i suštinski karakter ili značenje, možemo reći geopolitičko, zato što Zapad ne može da prizna i da se pomiri s tim da Srbija svojom pozicijom protiv antiruskih sankcija, ne dozvoljava da se završi formiranje antiruske barijere u istočnoj Evropi".

Bocan-Haračenko je rekao da "Zapad hoće priznanje Kosova kao opravdanje svoje agresije, svojih poteza, u vrijeme konflikta na Kosovu i uopšte u bivšoj Jugoslaviji".

Komentarišući situaciju da Priština prvi put trpi neke sankcije zbog svojih poteza, Bocan-Harčenko naglašava da je to licemjerje i farisejstvo.

"To da tako otvoreno i očigledno bilo koji potezi Prištine ostaju nekažnjeni, svima je jasno i to je za Zapad ranjivo mesto, i za Brisel i Vašington", rekao je on i dodao da je "situacija neučestvovanja Srba na izborima i u organima vlasti povezana sa tim što Srbe obmanjuju i kategorički odbijaju da formiraju ZSO, što bi riješilo sve ove probleme".

S druge strane, Stefanović navodi da Bocan-Harčenko već ko zna koji put pokazuje da ne razumije da je Srbija suverena država čiji građani ne žele teorije zavjere i laži poput onih iz devedesetih godina.

"Kao i da insinuirati da su protesti građana u vezi sa napadima na Srbe na KiM jeste govor našeg režima i drugih gubitnika istorijskih kretanja, ali to nikako nije dozvoljeno ambasadoru druge države", kaže Stefanović.

Poručio je i da Bocan-Harčenko može da sanja da je Srbija ruska gubernija.

"Ali taj san ne dijele građani Srbije. Bilo bi neophodno da se ambasador Harčenko podsjeti Bečke konvencije i bude pristojan u svojim ocjenama. To što je prekršio Konvenciju je manja šteta prema vrijeđanju građana Srbije koji u tuzi očekuju zaustavljanje nasilja i podjela i koji nisu bilo čija marioneta", zaključio je Stefanović.

Bonus video: