Eskobar: SAD imaju poteškoće sa Kurtijem

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan danas očekuje odgovor Kosova i Srbije na predloge međunarodne zajednice

11023 pregleda 3 komentar(a)
Lajčak, Eksobar i Vučić su se sastali u vili “Mir” u Beogradu, Foto: BETAPHOTO
Lajčak, Eksobar i Vučić su se sastali u vili “Mir” u Beogradu, Foto: BETAPHOTO

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, izjavio je da će do danas čekati na odgovor Prištine i Beograda na predlog Evropske unije za deeskalaciju krize na sjeveru Kosova.

U razgovoru sa nekoliko novinara na Kosovu, on je govoreći o trenutnoj situaciji na sjeveru, rekao da je put naprijed predlog EU o trenutnoj deeskalaciji, uključujući plan da gradonačelnici ne rade iz opštinskih zgrada dok su na terenu tenzije, te organizovanje novih izbora uz učešće Srba i realizacija Ohridskog sporazuma, prenijela je Beta.

"To znači da moramo da vidimo stvarni napor Kosova da formira Zajednicu (srpskih opština) i takođe moramo da vidimo korake koje preduzima Srbija. To mora da se uradi sada, o tome moramo da se dogovorimo danas i sjutra, jer od petka Miroslav (Lajčak) i ja podnosimo izvještaj našim pretpostavljenima da li smo uspjeli ili ne", rekao je Eskobar, a prenio Radio slobodna Evropa.

Odnosi naroda SAD i Kosova su čvrsti i neće se promijeniti, ali postoje "neki izazovi u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem", rekao je Eskobar na sastanku sa nekoliko kosovskih novinara.

On je izrazio nadu da će narod Kosova razumjeti da "trenutne poteškoće sa premijerom neće uticati na osjećaje (prema Kosovu)".

Eskobar je rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) način da se ukine kontrola Srbije nad sjeverom, odnosno da se stavi pod kontrolu Kosova i dodao da Kosovo mora odmah da predstavi nacrt statuta za formiranje ZSO.

On je dodao je da će, ukoliko posrednička misija ne uspije, to značiti da Kosovo nije zainteresovano za koordinaciju, tačnije, kako je kazao, "ne Kosovo, već premijer (Aljbin Kurti)".

Eskobar i Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Prištine i Beograda, prethodno su se u Prištini sastali sa Kurtijem i predsjednicom Vjosom Osmani, a juče sa liderima opozicionih partija. Njima su prenijeli tri zahtjeva međunarodne zajednice: smirivanje tenzija na sjeveru Kosova, održavanje novih izbora i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Predstavnici EU i SAD su iznijeli predlog u tri tačke za izlazak iz krize: deeskalacija situacije, brzi izbori na sjeveru i povratak dijalogu o normalizaciji

Eskobar i Lajčak su se kasnije juče u Beogradu sastali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je nakon sastanka izjavio da je "vrijeme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a prije svih formiranje ZSO i pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak.

"Srbija je od prvog dana bila konstruktivan, dosljedan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti cijelog regiona. Poručio sam da je vrijeme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a prije svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom", napisao je Vučić na Instagramu.

Situacija na Kosovu je mirna, ali nestabilna: Leposavić
Situacija na Kosovu je mirna, ali nestabilna: Leposavićfoto: Reuters

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc izjavila je juče u Pragu da je za to da se na sjeveru Kosova ponovo organizuju lokalni izbori nužno ne samo da prestane nasilje već i da Srbija da garancije da neće sprečavati kosovske Srbe da u njima učestvuju.

"Uslovi su da mora da prestane nasilje, ljudi koji su došli iz Srbije moraju da se vrate natrag a potrebna nam je garancija Srbije da neće sprečavati Srbe sa Kosova da u izborima učestvuju", kazala je Gervala Švarc poslije razgovora se šefom češke diplomatije Janom Lipavskim.

Gervala Švarc je za tenzije i nasilje posljednjih dana na Kosovu okrivila Srbiju i Vučića.

"Pokazali smo spremnost da raspišemo lokalne izbore, ali neću kriti mišljenje da to nasilje nije bilo zbog izbora već da je to želja predsjednika Vučića da destabilizuje Kosovo i da svoj doprinos promjeni realnosti na Balkanu, jer nezavisnost Kosova je realnost", kazala je ministarka.

Tenzije na sjeveru Kosova eskalirale su 26. maja, kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele zgrade lokalnih samouprava u opštinama sa srpskom većinom, kako bi u njih ušli novi gradonačelnici Albanci, izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali.

U sukobima snaga KFOR-a i kosovskih specijalaca sa lokalnim Srbima 29. maja, povrijeđeno je više desetina osoba na obje strane.

ZSO "ne predstavlja prijetnju nikome"

Gabriel Eskobar je izjavio da je formiranje ZSO na sjeveru Kosova u skladu sa standardima EUi da ne predstavlja nikakvu prijetnju nikome.

"ZSO ne vidimo kao ništa drugo nego sposobnost da Srbi organizuju lokalne institucije na vlastitom jeziku. Ne vidimo nikakvu prijetnju u ovome i potrebu da druge države, koje su već na evropskom putu, rade nešto drugo što već ne rade na implementaciji reformi koje EU od njih traži", kazao je Eskobar za sarajevski portal Kliks.

Upitan da li postoji paralela stvaranja ZSO sa mogućim zahtjevom autonomije ili posebnog statusa pojedinih etničkih grupa u Srbiji, Crnoj Gori ili Sjevernoj Makedoniji, on je odgovorio da je "kosovsko pitanje posebno".

"Ne želimo kopirati Dejton na Kosovu ili Kosovo u Sjevernoj Makedoniji ili Crnoj Gori. Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija su članovi onih institucija koje traže zaštitu manjinskih naroda u skladu sa EU standardima", naglasio je američki diplomata.

Bonus video: