Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vrijeme je da Priština formira ZSO

Gabrijel Eskobar izjavio je da će do sjutra čekati na odgovor Prištine i Beograda na predlog Evropske unije o deeskalaciji na sjeveru Kosova

13465 pregleda 3 komentar(a)
Eskobar, Vučić i Lajčak, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Eskobar, Vučić i Lajčak, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu održan je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

Nakon sastanka, predsjednik Srbije oglasio se na svom Instagram profilu:

„Srbija je od prvog dana bila konstruktivan, dosljedan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti cijelog regiona. Poručio sam da je vrijeme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a prije svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom. Želim da vjerujem da dio međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na Prištinu, ima i mehanizme koji mogu da dovedu do konačne realizacije obaveza koje je Priština prihvatila i potpisala prije više od jedne decenije“, napisao je on.

Eskobar: Do sjutra čekamo odgovor na naše zahtjeve

Gabrijel Eskobar izjavio je da će do sjutra čekati na odgovor Prištine i Beograda na predlog Evropske unije o deeskalaciji na sjeveru Kosova.

U razgovoru sa nekoliko novinara na Kosovu, on je govoreći o trenutnoj situaciji na sjeveru, rekao da je put napred predlog EU o trenutnoj deeskalaciji, uključujući plan da gradonačelnici ne rade iz opštinskih zgrada dok su na terenu tenzije, te organizovanje novih izbora uz učešće Srba i realizacija Ohridskog sporazuma.

"To znači da moramo da vidimo stvarni napor Kosova da formira Zajednicu i takođe moramo da vidimo korake koje preduzima Srbija. To mora da se uradi sada, o tome moramo da se dogovorimo danas i sjutra, jer od petka Miroslav (Lajčak) i ja podnosimo izvještaj našim pretpostavljenima da li smo uspjeli ili ne", rekao je Eskobar, prenosi Radio slobodna Evropa.

Odnosi naroda SAD i Kosova su čvrsti i neće se promijeniti, ali postoje "neki izazovi u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem", rekao je Eskobar na sastanku sa nekoliko kosovskih novinara.

Eskobar je izrazio nadu da će građani Kosova razumjeti da "trenutne poteškoće sa premijerom neće uticati na osjećaje (prema Kosovu)".

Eskobar je rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština način da se ukine kontrola Srbije nad sjeverom, odnosno da se stavi pod kontrolu Kosova i dodao da Kosovo mora odmah da predstavi nacrt statuta za formiranje Zajednice.

Na pitanje koje mjere će biti preduzeti protiv Kosova ukoliko ne bude konstruktino, Eskobar je rekao: "Ne možemo ništa da planiramo, vidjećemo kako odatle".

Dodao je da će, ukoliko posrednička misija ne uspije, to značiti da Kosovo nije zainteresovano za koordinaciju, tačnije, kako je kazao, "ne Kosovo, već premijer (Aljbin Kurti)".

Eskobar se, sa Lajčakom, prethodno sastao sa Kurtijem i predsjedicom Vjosom Osmani.

Njima je prenio tri zahtjeva međunarodne zajednice: smirivanje tenzija na sjeveru Kosova, održavanje novih izbora i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Lajčak i Eskobar su se danas sreli sa liderima DPK, DSK, ABK i Srpske liste.

Lajčak: Tokom susreta u Prištini naglasili važnost političkog rješenja situacije na sjeveru Kosova

Miroslav Lajčak je danas na Tviteru objavio da je tokom susreta sa Vjosom Osmani i liderima opozicionih stranaka naglasio važnost pronalaženja političkog rješenja koje bi omogućilo trenutno produženje i povratak u normalnost.

"Ja, Gabrijel Eskobar i ambasador (SAD na Kosovu) Džefri Hovenirobjasnili smo opozicionim strankama kosovskih Albanaca posljedice trenutne krize i štetu po međunarodni ugled Kosova. Zamolili smo ih da podrže političko rješenje za smanjenje tenzija", napisao je Lajčak.

Bonus video: