Srbija: Brnabić ponudila ostavku, Vučić da odluči

Ona je ostavila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da donese odluku o tome i dodala da u tom smislu on "može da računa na njenu ostavku"

10331 pregleda 8 komentar(a)
Ana Brnabić, Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
Ana Brnabić, Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić ponovila je večeras da je njena ostavka "na stolu" i da smatra da su parlamentarni izbori prije kraja godine "izlaz iz krize".

"Ja smatram, a razgovarala sam i sa predsjednikom Srpske napredne stranke (SNS) Milošem Vučevićem, kao najveće stranke u Srbiji, smatram da su izlaz iz ove krize parlamentarni izbori do kraja godine", rekla je Brnabić novinarima u Palati Srbija.

Ona je ostavila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da donese odluku o tome i dodala da u tom smislu on "može da računa na njenu ostavku".

Premijerka je rekla da su izbori jedini način na koji se može doći na vlast u Srbiji, "nikako nasiljem".

Brnabić je podsjetila da je premijerka u trećem mandatu i dodala da se trudila da svoj posao "radi najbolje što može".

"Ne mislim da je sve što smo uradili bilo savršeno... Neke odluke smo morali često da donosimo u jako kratkom roku, brzo, ali mislim da su rezultati neupitni", kazala je ona.

Ocijenila je da Srbija "nikad nije na ovaj način napredovala" i da su njeni najveći legati elektronska uprava i digitalizacija.

"Najveća mi je čast bila što sam obavljala i što obavljam tu dužnost, najveće zadovoljstvo i sreća da sam imala priliku da radim za svoju zemlju i da dam sve od sebe", rekla je Brnabić.

Govoreći o dva masovna ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima u okolini Mladenovca i Smedereva koja su se dogodila početkom maja, Brnabić je kazala da je vlada donijela odluke o razoružavanju, zapošljavanju 1.200 policajaca u školama, izmjene Krivičnog zakonika i osnovala radne grupe za mentalno zdravlje i borbu protiv nasilja u školama.

"Pripremljen je nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o oružju i municiji kojim je predviđen moratorijum za držanje i nošenje kratkog vatrenog i lovačkog oružja u trajanju od dvije godine i mi ćemo ga uskoro uputiti u skupštinu", rekla je Brnabić.

Navela je da su do sada obavljene 32.584 revizije izdatih dozvola za nošenje oružja i dodala da taj posao mora da bude završen do 4. avgusta.

Premijerka je dodala da je započeta kontrola oko 5.500 vlasnika oružja, da je podneto 116 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a da ta kontrola mora da se završi do 4. novembra.

Kontrolisano je 46 streljana, naloženo 76 mjera, oduzeto osam komada oružja, a utvrđeno da po dvije streljane ne ispunjavaju propisane uslove i ne vode propisane evidencije, rekla je Brnabić i dodala da kontrola streljana treba da bude završena do 4. avgusta.

Cilj zakona, kako je dodala, je da se kratko oružje u posjedu pravnih i fizičkih lica smanji za 90 odsto.

Govoreći o predaji nelegalnog oružja, Brnabić je kazala da se ta akcija završava sjutra, kada će biti donijeta i odluka o eventualnom produženju akcije.

Brnabić je navela da je do danas predat 62.801 komad oružja, više od 2,8 miliona komada municije i 22.119 komada minsko-eksplozivnih sredstava.

Dodala je da zapošljavanje školskih policajaca počinje od 17. jula, kao i da su izmjene krivičnog zakona pripremljene i biće upućene u proceduru na skupštinu.

Dodala je da je formirana Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, kao i Savet za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

"Usluge psihosocijalne podrške djeci, roditeljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama u Beogradu, Mladenovcu i Smederevu svakodnevno se sprovode. Podrška se sprovodi u ukupno 13 škola", kazala je premijerka.

Podrška će tokom ljeta do 1. septembra biti nastavljena u pozorištu "Dadov", rekla je Brnabić i dodala da je formiran tim od 57 ljekara i psihologa i supervizijski tim od pet ljudi.

"Ideja je da mi sada, i taj institut sa svim drugim stručnjacima, podrži adaptaciju školskog programa kako bi se u školama više promovisala tolerancija i borba protiv svakog vida nasilja", kazala je Brnabić.

Osvrnula se i na sastanak sa stučnjacima iz Norveške koji su, kako je navela, rekli "da je najgore da se takva situacija (masovna ubistva) ispolitizuje, a da se u Srbiji upravo to dogodilo organizovanjem protesta".

"Na tom protestu čuli smo isključivo političke zahtjeve - pod jedan smjene ministra prosvjete, ministra unutrašnjih poslova, direktora BIA, pod dva smjenu REM-a, pod tri ukidanje nacionalnih frekvencija za Hepi i Pink i pod četiri ukidanje rijaliti programa", rekla je ona.

Navela da su zahtjevi za ukidanje rijalitija i za smjene ministara djelimično ispunjene, jer je ministar prosvjete Branko Ružić sam podnio ostavku.

"Ministar unutrašnjih poslova i direktor BIA zaista ne vidim kakve veze imaju sa ovim tragedijama", rekla je Brnabić.

Bonus video: