Pucnjava u školi u BiH, uhapšen maloljetnik, teško ranjen nastavnik

Ljekari se bore za život nastavnika koji je zadobio prostrijelnu ranu na vratu

26969 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.06.2023. 14:54h

Maloljetni G.M. (2009) uhapšen je zbog pucnjave u Osnovnoj školi "Lukavac Grad" u Bosni i Hercegovini, a tom prilikom teško je ranjen jedan od nastavnika.

Pronađen je i pištolj kojim je počinjen napad.

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli bore se za život nastavnika engleskog jezika N.O, koji je zadobio prostrijelnu ranu na vratu, a ljekari su ga dosad dva puta reanimirali, prenosi Kliks.

Taj medij navodi, pozivajući se na nezvanične informacije iz istrage, da je osumnjičeni učenik odranije je poznat po neprimjerenom ponašanju, ali i da je javno govorio da sprema osvetu zbog toga što je zbog lošeg vladanja iz škole u kojoj je počinjen napad prebačen u drugu.

On je, kako navodi isti medij, u školu došao naoružan i tražio profesora kojeg je potom i ranio.

Nastava u školama Tuzlanskog kantona se završava

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović danas se obratio medijima nakon pucnjave u školi.

„Skupština kantona i predstavnci grada su duboko pogođeni jutrošnjim slučajem, kada je bivši učenik vatrenim oružjem nanio povrede zaposlenom. Dijete je od drugog polugodišta prebačeno u drugu školu kao rezultat disciplinske mjere. Sa današnjim danom se završava nastava u svim školama na području Tuzlanskog kantona“, kazao je Omerović, kako prenosi N1.

Dodao je da će se nastaviti sa sprovođenjem "aktivnosti osiguranja za sigurnije okruženje u školi.“ On je kazao da ne može otkrivati više detalja i da će javnost biti upoznata sa detaljima nakon što se završi istraga.

Policija: Osumnjičeni ima nepunih 14 godina

Iz policije su se oglasili povodom pucnjave.

"Odmah po zaprimanju prijave, izlaskom policijskih službenika PU Lukavac na lice mjesta događaja, zatečeno je dijete za koje se sumnja da je pucalo iz vatrenog oružja, te su zatečeni odbačeno vatreno oružje i drugi predmeti. Dijete (starosti nepunih 14 godina) se nalazi pod policijskim nadzorom u prostorijama PU Lukavac, dok se vatreno oružje i ostali odbačeni predmeti obezbjeđuju do otpočinjanja uviđaja. U pucnjavi je povrijeđeno jedno lice, N.O. (1985) iz Lukavca, uposlenik JU OŠ Lukavac grad koje je tom prilikom zadobilo teške tjelsene povrede konstatovane na Klinici za hirurgiju, a prema trenutnim informacijama povrijeđeni je podvrgnut operativnom zahvatu na Klinici za ORL koja je još u toku", saopštili su iz PU Lukavac.

Gradonačelnik: Težak dan za sve stanovnike

Gradonačelnik Lukavca Edin Delić oglasio se povodom pucnjave, ističući da nije bilo povrijeđene djece.

"U Osnovnoj školi Lukavac grad pucnjava u školi. Ima povrijeđenih. Među njima nema djece te molim roditelje da obuzdamo paniku", rekao je Delić.

Poručio je kako je ovo težak dan za sve stanovnike. "Počinilac je maloljetno dijete i odmah je uhapšen", naveo je Delić.

Bonus video: