VIDEO RTS: U centralnoj Srbiji uhapšena trojica kosovskih specijalaca; Policija Kosova: Navodno su kidnapovani

RTS navodi da su sve tri uhapšene osobe bile naoružane automatskim oružjem i u punoj ratnoj opremi sa gps uređajima, mapama i drugom opremom

21344 pregleda 70 reakcija 34 komentar(a)
Ilustracija, Foto: MUP Srbije
Ilustracija, Foto: MUP Srbije
Ažurirano: 14.06.2023. 19:15h

Pripadnici specijalnih jedinica srpske policije uhapsili su na teritoriji centralne Srbije trojicu do zuba naoružanih kosovskih specijalaca. Sva trojica bila su naoružana automatskim oružjem i u punoj ratnoj opremi sa dži-pi-es uređajima, mapama i drugom opremom, piše Radio televizija Srbije (RTS).

Kosovska policija je sa druge strane saopštila da su u srijedu tri njihova granična službenika navodno kidnapovale srpske snage tokom patrole u mjestu Tresava - Bare, na graničnoj liniji na sjeveru Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Selo se nalazi u opštini Leposavić.

"U administrativnom pojasu prema AP KiM, daleko u dubini teritorije centralne Srbije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Antiterorističke grupe posebne jedinice policije, locirala je i uhapsila tri pripadnika tzv. kosovske policije R. Z. B. S. i M. Š.", navodi se u tekstu RTS.

Taj medij navodi da su sve tri uhapšene osobe bile naoružane automatskim oružjem i u punoj ratnoj opremi sa gps uređajima, mapama i drugom opremom.

"Brzom i efikasnom akcijom srpske policije, uspješno je spriječen pokušaj tzv. kosovske policije da upadom na teritoriju centralne Srbije izvrše akciju koja po svim parametrima predstavlja teroristički akt u cilju dodatne destaabilizacije i eskalacije sukoba uperen protiv Republike Srbije. Policija će u saradnji sa nadležnim tužilaštvom nastaviti dalji rad", piše RTS.

Navode i da je o ovoj akciji hitno obaviješten predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je bio u ruskoj ambasadi, gdje je prisustvovao prijemu povodom obilježavanja Dana Rusije i po dobijanju informacije se zaputio u zgradu Predsjedništva.

Prema saopštenju Kosovske policije, policijska jedinica sprovodi patrolu "duboko unutar teritorija Kosova" kako bi spriječila korištenje ilegalnih cesta koje, prema ovoj instituciji, koriste kriminalne grupe"za ilegalni prelazak i krijumčarenje".

Policija je saopštila da je ova grupa, koju čine tri granična službenika, rekla da su primijetili maskirane i naoružane osobe, te da su zatražili pomoć, a da su druge policijske jedinice krenule prema njima.

"Dolaskom na to mjesto pomoćne jedinice primijetile su samo službeni automobil, ali ne i policijske službenike koji su bili na toj lokaciji. U pravcu ovog mjesta odmah su krenule druge policijske jedinice, a obaviještene su i druge sigurnosne institucije, uključujući i KFOR, jer se sumnja da su policajce otele srpske snage", navodi se u saopštenju.

Policija je saopštila i da su razni srbijanski mediji objavili da su srbijanske specijalne jedinice "uhapsile dužnosnike kosovske policije".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svečlja optužuje Srbiju da je "ušla na teritoriju Kosova i kidnapovala tri policajca Republike Kosovo".

"Naši policajci su bez sumnje stacionirani duboko na teritoriji Republike Kosovo, na statičnom punktu, gdje su obavljali redovne dužnosti", napisao je na Fejsbuku.

On je zatražio od međunarodne zajednice da "hitno pojača pritisak na Srbiju ne samo da oslobodi naše policajce, već i da prekine provokacije".

Informacije dolaze u vrijeme napetosti na sjeveru Kosova. Naime, u opštinama naseljenim većinski srpskim stanovništvom, građani od 26. maja protestuju protiv novoizabranih albanskih gradonačelnika, navodi RSE.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, nije učestvovala na prethodnim izborima.

Petković: Uhapšeni su bili duboko na teritoriji Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković je izjavio danas da je antiteroristička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije locirala i uhapsila trojicu pripadnika Policije Kosova, prenosi RSE.

Petković je rekao da su uhapšeni policajci R. Z., B.S. i M.Š. Istakao je da su uhapšeni bili duboko na teritoriji Srbije.

"Uhapšeni su u 12.38 minuta duboko na teritoriji Srbije u opštini Raška", rekao je.

Petković je iznio tvrdnju da policajci Srbije nisu kročili na teritoriju Kosova, odgovarajući na tvrdnje iz Prištine da su njihovi policajci kidnapovani.

Precizirao je da su kosovski policajci bili naoružani.

Kurti: Otmica policajaca je akt agresije Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je kako vlasti sumnjaju da je ova otmica učinjena u znak osvete, prenosi RSE.

"Sumnjamo da ih je otela vojska Srbije, jasno kao osveta Srbije za jučerašnje (13. jun) hapšenje ozloglašenog kriminalca Miluna Milenkovića, koji predstavlja jednog od vođa organizovanog kriminala i šverca", rekao je Kurti.

Pozvao je na hitno oslobađanje policajaca i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi, kako je rekao, "agresorski čin Srbije".

"Ulazak snaga Srbije na teritoriju Kosova je agresija i cilj je eskalacija i destabilizacija", napisao je na Fejsbuku.

Kurti je rekao da su policajci patrolirali "ilegalnom rutom za šverc", koja se nalazi oko 300 metara unutar teritorije Kosova.

Bonus video: