Tompson izjavio da nije uzeo novac od HDZ-a

Tompson je i na ponovljenom suđenju odbacio tvrdnje da je od HDZ primio novac da ne nastupa
56 pregleda 4 komentar(a)
Marko Perković Tompson, Foto: Dalje.com
Marko Perković Tompson, Foto: Dalje.com
Ažurirano: 05.09.2017. 11:25h

Kontroverzni hrvatski pjevač Marko Perković Tompson negirao je danas na sudu u Zagrebu da je po nalogu bivšeg premijera i nekadašnjeg predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Iva Sanadera iz crnog fonda te stranke dobio pola miliona eura da u predizbornoj kampanji prije deset godina ne nastupa za konkurenciju.

Ikona hrvatske desnice čiji su nastupi praćeni ustaškom ikonografijom pojavo se na ponovljenom suđenju Sanaderu u slučaju Fimi-medija pošto mu je sud zaprijetio privođenjem, jer prije dva mjeseca nije opravdao nedolazak na ročište.

Tompson je i na ponovljenom suđenju odbacio tvrdnje da je od HDZ primio novac da ne nastupa. On je rekao da je uoči kampanje za izbore 2007. sa Sanaderom razgovarao o tome hoće li podržati HDZ i priznao da je od njega dobio 50.000 kuna (oko 7.000 eura) za izgradnju crkve u Čavoglavama.

Tompson je na pitanje sudije rekao da u kampanji 2007. nije nastupio ni za jednu stranku, a tužilaštvo tvrdi da je upravo zbog toga, po Sanaderovoj ideji, dobio pola miliona eura iz crnog fonda HDZ.

O tome je na prvom suđenju svjedočio drugooptuženi bivši blagajnik HDZ i nekadašnji šef Carine Mladen Barišić. On je rekao da je po nalogu prvooptuženog Sanadera iz "crnog fonda" HDZ-a plaćao hrvatske političare i pjevače, među kojima i Tompsona kojem je isplaćeno 515.000 eura da u predizbornoj kampanji ne nastupa ni za jednu stranku.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu u maju prošle godine počelo je novo suđenje Sanaderu i ostalim optuženima u slučaju Fimi-medija, a svi optuženi izjasnili su se da se ne osjećaju krivim u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici.

Na prvom suđenju čije je nepravosnažne osuđujuće presude Vrhovni sud srušio 2015. i naložio novo suđenje bivši HDZ blagajnik Mladen Barišić priznao je da je iz državnih institucija i firmi izvlačio novac za HDZ-ov crni fond.

Krivicu je priznala i vlasica privatne marketinške agencije Fimi-medija preko koje je izvlačen novac, Nevenka Jurak i blagajnica HDZ Branka Pavošević. Njihovi iskazi bili su ključni za osuđujuću presudu Ivi Sanaderu, ali i HDZ kao prvoj stranci koja je optužena za korupciju.

Sanader je u slučaju Fimi medija bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona eura protivpravne imovinske koristi, dok je HDZ kažnjen s pet miliona kuna (oko 660.000 eura) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona eura) nezakonite koristi.

Na zatvorske kazne od godinu i po do tri osuđeni su i Barišić, Pavošević i Jurak, dok je bivši portparol HDZ Ratko Maček osuđen na uslovnu kaznu.

Ustavni sud prošle godine je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu Sanaderu od osam i po godina zatvora u slučajevima Hipo banka i Ina-MOL i vratio ih na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Nekada najmoćniji hrvatski političar u aprilu ove godine prvostepeno je osuđen na četiri i po godine zatvora u slučaju Planinska i to zbog malverzacija oko prodaje poslovne zgrade u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja na čijem je čelu tada bio Petar Čobanković iz HDZ.

Prema optužnici, Sanader je primio 17 miliona kuna "provizije" pošto je Ministarstvo regionalnog razvoja, na štetu države, kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ovog saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

Sanader je s mjesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom su protiv njega otvorene brojne istrage zbog korupcije.

Bonus video: