Lajčak putuje u SAD zbog situacije na sjeveru Kosova

Lajčak je rekao da su na Prespa forumu u centru pažnje svih bili "događaji u regionu i posebno visoke tenzije između Kosova i Srbije i situacija na sjeveru Kosova"

4859 pregleda 10 komentar(a)
Lajčak, Foto: Boris Pejović
Lajčak, Foto: Boris Pejović

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će ići u Vašington na "intenzivne razgovore" oko situacije na Kosovu.

"Sada ću sljedeće ići u Vašington u SAD na poziv mojih američkih partnera. Imaćemo intenzivne razgovore o tome kako naprijed i neposrednim narednim koracima", napisao je Lajčak u svom pregledu nedjelje na Fejsbuku.

Lajčak je napisao da su na Prespa forumu, koji je održan u četvrtak i petak u Strugi Sjevernoj Makedoniji, u centru pažnje svih bili "događaji u regionu i posebno visoke tenzije između Kosova i Srbije i situacija na sjeveru Kosova".

Takođe je u svom pregledu naveo je da je obavijestio ambasadore NATO-a i EU o situaciji na sjeveru Kosova, ističući da je neophodno preduzeti korake ka smirivanju tenzija.

"Tokom posjete sjedištu NATO-a, susreo sam se i sa zamjenikom glavnog sekretara Mirčeom Džoanom s kojim sam razgovarao o situaciji na sjeveru Kosova. Složili smo se da treba preduzeti hitne korake za deeskalaciju", napisao je Lajčak.

Izaslanik EU je naveo da je ranije protekle nedjelje informisao i kolege u Briselu o nedavnoj posjeti regionu zajedno sa specijalnim izaslanikom SAD o aktuelnoj situaciji i kako ići dalje.

Bonus video: