U Sloveniji izvučeno mrtvo dijete iz usijanog automobila

Ana Hojs iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje objasnila je nedavno da dijete ima veću tjelesnu površinu u odnosu na zapreminu tijela, zbog čega brže gubi toplotu i ima slabiju sposobnost hlađenja

12265 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vatrogasci u Sloveniji su izvukli dijete iz usijanog automobila, ali nisu uspjeli da mu spasu život, saopštila je Uprava za zaštitu i spasavanje.

Prema podacima te uprave, u selu Sv. Lovrenc u opštini Prebold oko 13.00 dijete je ostavljeno zaključano u automobilu na suncu.

Uprkos brzoj intervenciji prolaznika, pružanje prve pomoći i pomoć vatrogasaca PGD Prebold i Sv. Lovrenca, dijete je preminulo na licu mjesta. Intervenisao je i helikopter slovenačke vojske.

Informaciju je potvrdio i Igor Novak, predsjednik PGD St. Lovrenc. On je rekao da je dijete već neko vreme bilo u havarisanom automobilu. I pored brze intervencije i prve pomoći, za njega je bilo kasno.

Ana Hojs iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje objasnila je nedavno da dijete ima veću tjelesnu površinu u odnosu na zapreminu tijela, zbog čega brže gubi toplotu i ima slabiju sposobnost hlađenja.

"Osim toga, ono je bespomoćno i ne može samo sebi da pomogne“, upozorila je ona.

Prema njenim riječima, petnaest minuta u vrelom vozilu može biti previše.

„Ako je automobil parkiran na suncu, čak i za nekoga ko sjedi na senovitoj strani, prvih 80 odsto povećanja temperature dešava se u prvih 15 do 30 minuta. To znači da nema vremena za kratak posao, kao što je skok do banke. Ne pomaže ako smo ranije imali uključen klima uređaj. Izmjerili su da njegov efekat nestaje nakon samo pet minuta i vozilo počinje da se zagrijeva“, kazala je ona.

Dodala je da se i na nižim temperaturama, na primjer na 21 stepen Celzijusa, u sunčanim danima automobil zagrije za manje od deset minuta do te mjere da toplota može da ugrozi život.

Bonus video: