Mađarski vojni helikopter pao u Hrvatskoj: Poginula dva člana posade, za trećim se traga

MORH je naveo da je helikopter bio na obuci u kasarni Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u Zemuniku

10663 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U padu mađarskog vojnog helikoptera 21. juna kod Drniša u Hrvatskoj poginula su dva člana posade dok se za trećim traga, zvanično je objavilo Ministarstvo odbrane Hrvatske (MORH), prenosi Radio Slobodna Evropa.

Navodi se da je helikopter koji se srušio oko podneva bio na obuci u kasarni Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u Zemuniku.

"Mađarski helikopter Griffon koji se nalazio na obuci u Međunarodnom centru za obuku specijalnih vazdušnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Center – MSAP TC) u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić', srušio se u srijedu oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadatka na matični aerodrom u Zemuniku Donjem", naveli su iz MORH-a.

U akciju potrage su odmah upućeni avion Pilatus PC-9 i helikopter Mi-171Sh Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva s timom za traganje.

Ministarstvo odbrane RH izrazilo je najdublje saučešće porodicama, kolegama i prijateljima poginulih pripadnika mađarskih oružanih snaga, saopšteno je.

"Radi se o tri pilota. Istraga će kazati kako je došlo do ovoga. Koliko mi znamo, ta najmodernija oprema bi trebala dati jasne odgovore. Mi izražavamo saučešće, dajemo punu podršku u svemu što je potrebno dok su ovdje", rekao je hrvatski ministar odbrane Mario Banožić.

Mađarska predsjednica Katalin Novak izrazilo je saučešće porodicama nastradalih.

Takođe je kazala da je imala telefonski razgovor sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, i da se zahvalila na pomoći u spašavanju.

Hrvatska vojska je mobilisala avion i helikopter kako bi pomogla u pregledu područja gdje se helikopter srušio.

Iz hrvatskog Ministarstva odbrane saopštili su da se helikopter nalazio na obuci u Međunarodnom centru za obuku specijalnih vazdušnih snaga a da se srušio prilikom povratka sa zadatka.

Hrvatske vlasti nisu dale druge detalje o nesreći, koja se dogodila u planinskom području u zoni kanjona rijeke Čikola blizu Šibenika, nekih 300 kilometara južno od Zagreba.

Snimci državne Hrvatske radio-televizije (HRT) pokazuju spasilačke timove na krševitom terenu u zoni kanjona.

Prema pisanju medija, očevidac je zvao službu za vanredne situacije oko podna, nakon što je primijetio dim.

Hrvatska je postala članica NATO 2009. godine i često je domaćin vojnih vežbi sa partnerskim zemljama u Alijansi.

Bonus video: