Republika Srpska će ignorisati odluke visokog predstavnika: Neće objavljivati dekrete u Službenom listu

Ovaj potez prkosi Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995. kojim je okončan rat i prema kojem je međunarodni izaslanik postavljen kako bi nadgledao implementaciju mira, ističe Rojters

18147 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Detalj iz Skupštine Republike Srpske, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz Skupštine Republike Srpske, Foto: Screenshot/Youtube

Poslanici u parlamentu Republike Srpske (RS) glasali za prestanak objavljivanja dekreta visokog predstavnika Kristijana Šmita i zakona u Službenom listu što znači da u tom entitetu Bosne i Hercegovine (BiH) više neće biti priznati kao zvanični zakoni.

Taj potez prkosi Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995. kojim je okončan rat i prema kojem je međunarodni izaslanik postavljen kako bi nadgledao implementaciju mira, ističe Rojters.

Poslanici u RS tvrde da oni ne priznaju bivšeg njemačkog ministra Kristijana Šmita, koji je imenovan 2021, kao visokog predstavnika u BiH jer Savjet bezbjednosti UN nije potvrdio njegovo imenovanje.

"Danas Bosna i Hercegovina nema visokog predstavnika. Ovaj ovdje (Šmit) nije visoki predstavnik i to je poruka Republike Srpske", kazao je u parlamentu premijer RS Radovan Višković.

Ranije ove nedjelje, Šmit - koji ima ovlaštenja da smjenjuje zvaničnike i nameće zakone upozorio je RS da će se suočiti sa posljedicama ukoliko prekrše uslove mirovnog sporazuma odbijajući da priznaju njegove odluke.

Mnogi analitičari odluku poslanika RS vide kao još jedan potez predsjednika RS Milorada Dodika ka secesiji RS od BiH.

Šmita je imenovao Savjet za implementaciju mira, a imenovanje su potvrdile UN ali ne i Savjet bezbjednosti. Rusija i Kina osporavaju njegovo imenovanje u UN jer ga nije potvrdio Savjet bezbednosti ali druge zemlje tvrde da to nije neophodno.

Bonus video: