Srbija: Istraživanje pokazalo da su građani za ukidanje rijaliti programa i protiv iskopavanja litijuma i bora

"Televizije sa nacionlanom frekvencijom krše postojeći zakon i to treba promijeniti, i to mišljenje po ovom istraživanju dijeli preko 70 odsto građana"

2400 pregleda 33 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani Srbije, njih 46,3 odsto su za to da se ukinu rijaliti programi na televizijama sa nacionalnom frekvenxijom.

To je pokazalo istraživanje pokreta "Kreni-promeni".

Takođe, ista anketa je pokazala da je 52,8 odsto ispitanika protiv iskopavanja bora i litijuma.

Prema rezultatima istraživanja na pitanje "Da li treba ukinuti sve rijaliti programe na televizijama sa nacionalnom frekvencijom“ 43,6 odsto ispitanika je odgovorilo sa "da", 28,1 odsto je bilo za to da rijalitije ne treba ukinuti ali da njihov sadržaj treba strožije kontrolisati, 20 odsto smatra da ne treba ukinuti rijaliti porgrame a 7,9 odsto je izjavilo da nema stav.

Direktor pokreta Kreni-promeni, Savo Manojlović je podsjetio da predlog zakona koji nalaže ukidanje rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvenciom u narodnoj Skupštini stoji već četiri godine.

"Televizije sa nacionlanom frekvencijom krše postojeći zakon i to treba promijeniti, i to mišljenje po ovom istraživanju dijeli preko 70 odsto građana", rekao je Manojlović.

Što se tiče istraživanja vezanog za iskopavanje bora i litijuma, 52,8 odsto ispitanika je reklo da je protiv takvih iskopavanja dok 27,9 odsto smatra da treba eksploatisati litijum i bor, prenosi Danas.rs.

Da iskopavanje može da se vrši uz poštovanje ekoloških standarda smatra 10,4 odsto ispitanika, dok 8,9 odsto ispitanika nema stav povodom ove teme.

"U obje situacije mi smo imali jednu nevjerovatnu kampanju vlasti koja je branila i rijaliti programe i Rio tinto, uprkos stavovima struke koja je bila protiv toga“, istakao je Manojlović.

"Ovdje imamo dvije situacije gdje je vlast ta koja krši zakon u sopstvenoj zamlji i radi protiv interesa građana“, dodao je Manojlović.

On je rekao i da je tema jednog od ova dva istraživanja, tema rijaliti programa, danas posebno aktulena zbog protesta "Srbija protiv nasilja" i porasta nasilja u društvu.

"Mi smo četiri godine upozoravali na nasilje koje se plasira preko nacionalnih frekvencije i desilo se nešto mnogo gore od onoga na šta smo upozoravali", naglasio je Manojlović.

Uzorak je bio 1,219 ispitanika, a istraživanje je rađeno metodom telefonske ankete.

Bonus video: