Grabar Kitarović: Vučić dolazi u Zagreb

“Moj stav o pozdravu Za dom spremni je poznat, on je stari hrvatski pozdrav, ali je kompromitovan za vrijeme ustaškog režima. Ja nisam istoričar, ali imam svoj stav. Ne bih donosila sud o tome da li je previše kompromitovan”, rekla je predsjednica Hrvatske
57 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Twitter
Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Twitter
Ažurirano: 04.09.2017. 19:18h

Predsjednica Hrvatke Kolinda Grabar Kitarović potvrdila je u intervjuu RTL da će srpski predsjednik Aleksandar Vučić posjetiti Zagreb i naglasila da će razgovarati o poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji, o nestalima, što je, kako je rekla, humanitarno pitanje.

Ona je rekla da među otvorenim pitanjima ostaje i univerzalna jurisdikcija i istakla da smatra da se približava međusobno razumijevanje.

Grabar Kitarović objasnila je svoj stav o spornoj ploči s pozdravom 'Za dom spremni', iznešenoj u Jasenovcu u spomen palim pripadnicima HOS.

“Moj stav o pozdravu Za dom spremni je poznat, on je stari hrvatski pozdrav, ali je kompromitovan za vrijeme ustaškog režima. Ja nisam istoričar, ali imam svoj stav. Ne bih donosila sud o tome da li je previše kompromitovan”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Prema njenim riječima to su pitanja koja dijele hrvatski narod, prenosi N1.

“Nama takva pitanja ne trebaju. Mislim da previše razgovaramo o ideološkim pitanjima. Kada je riječ o ploči, nemojmo izgubiti iz vida da je njena primarna namjera bila pijetet jedanaestorici mladića koji su dali svoje živote”, poručila je ona.

Grabar Kitarović je komentarisala i aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

"Zabrinuta sam procesima u Bosni i Hercegovini. S jedne strane zastoj u procesu pristupanja EU i NATO, a s druge strane zastoj u reformama. Retorika koja dolazi iz BiH nikako ne doprinosi rješavanju otvorenih pitanja ni dobrosusjedskim odnosima", ocenila je predsednica Hrvatske.

Grabar Kitarović je poručila da Hrvatska podržava integritet BiH, kao i njene evroatlantske integracije.

“Međutim zalažemo se i za konstitutivnost hrvatskog naroda kao ravnopravnog", prenosi Jutarnji list.

Bonus video: