Borelj: Saglaslili smo se o potrebi održavanja novih izbora na sjeveru Kosova

Šef evropske diplomatije je naveo da je sa Kurtijem i Vučićem, u odvojenim susretima, razgovarao ukupno četiri sata - kao i da zajednički susret nije održavan

11287 pregleda 3 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije Žosep Borelj predočio je tokom kriznih sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - poteze koje bi dvije strane trebalo da povuku u svrhe deeskalacije krize na sjeveru Kosova.

"Saglaslili smo se o potrebi održavanja novih izbora i razmatrali modalitete i korake kako do toga doći. Još ih nema, ali barem znamo šta su alternative i procedure”, naveo je Borelj u obraćanju medijima nakon susreta sa dvojicom državnika u Briselu.

"Kosovo odmah treba da obustavi policijske akcije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova. Četiri gradonačelnika trebalo bi svoje dužnosti privremeno da obavljaju van opštinskih zgrada. Istovremeno sa obustavljanjem policijskih akcija – potrebno je i da se povuku demonstranti srpske nacionalnosti. Takođe, u sve četiri opštine potrebno je raspisati prijevremene izbore uz bezuslovno učešće kosovskih Srba”, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije sa spoljnu politiku i bezbjednost.

Šef evropske diplomatije je naveo da je sa Kurtijem i Vučićem, u odvojenim susretima, razgovarao ukupno četiri sata - kao i da zajednički susret nije održavan.

Borelj nije precizirao da li su i kakav odgovor lideri Kosova i Srbije dali na to što im je predočio.

"Ovdje je srž problema i rješenja. Prijevremeni izbori, normalizacija situacije na terenu i nastavak rada na normalizaciji kroz dijalog koji vodi Evropska unija. Prije samo nekoliko mjeseci postigli smo značajan dogovor i zaista je izgledalo da smo na dobrom putu da napredujemo u ovoj normalizaciji odnosa. Moramo se vratiti na primjenu sporazuma, a to uključuje početak pregovora u vezi sa osnivanjem Zajednice opština za srpskom većinom na sjeveru Kosova. Bili smo i veoma jasni da počinioci nasilja ne smiju ostati nekažnjeni”, rekao je Borelj.

Tema njegovih susreta sa Kurtijem i Vučićem bila su, kako je rekao, i hapšenja.

“Samovoljno hapšenje ili maltretiranje zatvorenika potpuno je neprihvatljivo. Euleks, naša misija na Kosovu, više će se baviti praćenjem toga. Takođe, naglasio sam predsjedniku Vučiću da trojica kosovskih policajaca moraju biti oslobođena odmah i bezuslovno. Kosovu sam predočio navode o postupanju sa zatvorenicima i razloge za određivanje pritvora. Zatražio sam istragu i evaluaciju tih situacija i preduzimanje odgovarajućih mera. Specijalni predstavnik Miroslav Lajčak i ja bićemo u bliskom kontaktu sa obje strane u narednim danima”, rekao je Borelj – napomenivši da će u ponedjeljak o ishodima sastanaka izvijestili šefove diplomatija zemalja Evropske unije.

Bonus video: