Brzi krediti Sjeverne Makedonije i u rukama oligarha sa "Putinove liste"

Oleg Bojko u vlasništvu je kompanije za brze kredite u preko 30 zemalja. U aprilu prošle godine stavljen je na listu sankcija Australije, a od novembra i Kanade i Ukrajine, zbog "finansijske podrške ruske vlade koja je izvršila invaziju na Ukrajinu", prema međunarodnoj bazi podataka Otvorene sankcije (OpenSanctions)

16820 pregleda 4 komentar(a)
Bojko, Foto: Screenshot/Youtube
Bojko, Foto: Screenshot/Youtube

Ruski biznismen Oleg Viktorovič Bojko, koji se nalazi na listi sankcija tri zemlje, zbog podrške ruskoj vladi koja je izvršila invaziju na Ukrajinu, ima kompaniju za brze kredite u Sjevernoj Makedoniji.

Bojko je sankcionisan u Ukrajini, Kanadi i Australiji. Ministarstvo finansija SAD stavilo je Bojka na takozvanu "Putinovu listu", na kojoj se nalaze ruski oligarsi bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Bojko posjeduje kompanije za brze kredite u preko 30 zemalja svijeta.

Činjenica da je sankcionisan od nekoliko zemalja i da su neke njegove kompanije umešane u skandale ne sprečava Bojka da vodi poslove u Sjevernoj Makedoniji.

Ko je ruski Oleg Viktorovič Bojko?

Ruski milijarder sa italijanskim državljanstvom Oleg Viktorovič Bojko, koji prema Forbsu posjeduje vrijednost od najmanje 1,2 milijarde dolara u makedonskom Centralnom registru, otvorio je kompaniju za brze kredite pod imenom Digital Finance International.

Oleg Bojko u vlasništvu je kompanije za brze kredite u preko 30 zemalja. U aprilu prošle godine stavljen je na listu sankcija Australije, a od novembra i Kanade i Ukrajine, zbog "finansijske podrške ruske vlade koja je izvršila invaziju na Ukrajinu", prema međunarodnoj bazi podataka Otvorene sankcije (OpenSanctions).

Takođe, njegovo ime se nalazi na takozvanoj "Putinovoj listi" Ministarstva finansija SAD, gdje zauzima 17. mjesto u grupi od 96 oligarha koji čine uski krug ruskog predsednika Vladimira Putina, piše američki medij CNN.

U izvještaju američkih obavještajnih službi koji je predstavljen Senatu 2017. godine, Bojko je nazvan "osobom sa zabrinjavajućim vezama sa ruskom vladom i ruskim bezbjednosnim službama i umješanim u organizovani kriminal".

"Moldavska štampa je izvjestila da je Bojko bio dio operacije mješanja u tamošnje izbore koju podržava Kremlj", otkriva se u izvještaju, koji je djelimično povjerljiv.

Kad je riječ o ruskoj invaziji na susjednu Ukrajinu, nakon što je izbio rat, njegova kompanija Finstar je na svom sajtu objavila da mu je "slomljeno srce zbog sukoba u Ukrajini".

Bojko navodi da su većina njegove porodice državljani Ukrajine, kao što su njegova sestra, ujaci i rođaci.

On piše da se zalaže za diplomatsko rješenje tog sukoba.

Forbs svrstava Bojka među 100 najbogatijih ruskih biznismena, a poznat je i kao međunarodni investitor sa 30 godina iskustva u bankarskoj industriji i digitalnim finansijskim uslugama.

Prema istraživanju rumunskih novinara, Bojko zajedno sa partnerom iz Letonije koristi Maltu kao "poresko utočište" za svoje aktivnosti u Evropi i SAD, dok zarađuju od visokih kamata i troškova koje naplaćuju klijentima kada daju male krediti građanima u zemljama u razvoju.

Bojko je ostvario poslovni angažman i u američkoj filmskoj prijestonici Holivudu. Pojavljuje se kao suvlasnik Fashion TV-a i koproducent poznatih holivudskih filmova Sin City II Roberta Rodrigeza i Summer Crossing sa Skarlet Johanson.

Koliko pasoša ima Bojko?

Prema OpenSanctions, Bojko pored ruskog pasoša ima grčki i italijanski pasoš. Prema podacima makedonskog centralnog registra, njegova adresa stanovanja je navedena u glavnom gradu Rusije Moskvi, ali je kao zemlja iz koje potiče, odnosno ima državljanstvo navedena Italija.

Izvori Radija Slobodna Evropa (RSE) navode da on nema makedonski pasoš.

S druge strane, Bojko je na svom zvaničnom profilu na profesionalnoj platformi LinkedIn naveo Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati, kao mjesto svog prebivališta.

Na makedonsko tržište ušao sa pola miliona eura

U Sjevernoj Makedoniji preko Digital Finance International posjeduje brendove za brze kredite poznate kao Forca i Kredi, a nedavno je njegova kompanija najavila proizvod Hipokredit, sa kojim se može podići kredit do 65 hiljada evra sa zalogom od nepokretnosti sa rokom otplate do 15 godina.

Sa depozitom od pola miliona evra, kompanija Digital Finance International je upisana u makedonski centralni registar 2016. godine.

Milioni evra prihoda i prijavljeni gubitak

Za samo pet godina od formiranja, na rang liste 35 finansijskih kompanija koje se bave brzim kreditima u Severnoj Makedoniji, 2021. godine popela se na sedmo mesto sa prihodom od 2,5 miliona eura.

Međutim, profit na završnom računu iznosi svega 10 odsto prihoda, odnosno 226 hiljada eura, dok je sve ostalo, na završnom računu dostavljenom Centralnom registru, navedeno pod rashodima.

Prošle godine njihov profit je opao, pa je ova firma ostvarila prihod od 1,2 miliona eura, ali je zbog velikih rashoda, koji su se odrazili na završni račun, godinu završilo sa gubitkom od preko 300 hiljada eura, što znači da je platio samo 50 hiljada eura državnoj taksi, što je tri puta manje nego prethodne godine.

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor od direktorke ovog preduzeća u Skoplju Elizabete Siljanovske o razlozima gubitaka.

Kompanija Digital Finance International je dio ruske imperije Finstar sa sjedištem u Moskvi, koja ima svoje podružnice širom Evrope, SAD, Azije, Latinske Amerike.

"Digital Finance International se posebno fokusira na tržišta u zemljama u razvoju, kako bi se zadovoljile finansijske potrebe klijentima iz tih delova sveta", stoji u objašnjenju na sajtu Force, koje se jedva može pročitati iz oglasa koji se pojavljuju iznad teksta sa ponudama za novi "besplatan" kredit.

Šta su brzi krediti?

Kompanije za brze kredite su kompanije koje posluju sa niskim troškovima i naplaćuju visoke kreditne troškove i marže.

To ostavlja prostor za sumnju kada finansijska kompanija pravi gubitak i ima velike prihode, kaže ekonomski istraživač Branimir Jovanović sa Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

"Moja prva sumnja je da je riječ o izvlačenju novca iz države u nekom od poreskih rajeva, a da bi to moglo da se uradi transfernim cijenama, odnosno fiktivnim evidentiranjem proizvoda ili usluga po cijenama koje su veće od tržišnih. Na taj način se profit izvlači nazad. Ali ovo je nepotvrđena hipoteza, koju nadležni treba da provere i po njoj postupaju", objašnjava on.

Jovanović otvara i novu seriju nedoumica oko kompanija koje se bave brzim kreditima, koji su, prema njegovim procjenama, veoma rizični u smislu pranja novca.

Sumnje su u oblasti institucionalne kontrole rada ovih preduzeća, jer, kako kaže, niko nema tačan uvid koliko su kredita dali i postoji mogućnost da unesu veliki novac u sistema kroz ovakve kredite sa visokim kamatama.

"Ako se kombinuju ove dvije stvari – da se radi o subjektima koji su pod visokim rizikom od pranja novca, i ako vidimo da se profit iznosi iz zemlje, to ukazuje da postoji mogućnost da se zapravo radi o peračima novca, na prljavi novac sa sumnjivih destinacija, koji se dalje izvlači, pere se preko Makedonije i dalje se izvlači preko nekih drugih zemalja, može biti poreski raj, a može i neke od najnormalnijih zemalja iz EU", kaže Jovanović.

U Severnoj Makedoniji otvoreno je 35 kompanija koje izdaju brze i male kredite.

Četrdeset odsto njih je osnovano stranim kapitalom.

Nepoznat nalaz makedonske istrage

Njegova firma je, zbog Bojkove biografije, bila na meti provjera nadležnih finansijskih institucija, ali kako su za RSE rekli izvori odatle, do sada nisu primjećeni ozbiljniji finansijski tokovi koji bi privukli pažnju.

Iz Uprave javnih prihoda kažu da do sada nisu provjeravali kompaniju Digital Finance International, ali da analiziraju firme za brze kredite.

Izvor RSE iznosi da makedonske institucije prate i odmah sprovode sankcije protiv stranaca i njihovih kompanija u zemlji samo ako se nalaze na spiskovima Evropske kancelarije za borbu protiv prevara, američke institucije za kontrolu Ministarstva finansija stranih sredstava i UN.

To znači da ako se neko nađe na tim listama, onda se njegov novac i kompanije odmah zamrzavaju u Sjevernoj Makedoniji, jer se, kako su rekli izvori za RSE, stranci koji unose novac u zemlju provjeravaju uz pomoć međunarodnih partnera.

U makedonskom Ministarstvu finansija kažu da se u nadzoru nad radom finansijskih kompanija oslanjaju na zaključke interne revizije.

"Povodom Izvještaja o reviziji za 2021. godinu i do sada primljenih izvještaja za 2022. godinu, Ministarstvo finansija nije dobilo obavještenje od Revizorske kuće da je konkretno finansijsko društvo učinilo teže povrede odredaba ovog ili bilo kog drugog zakona", kaže se u odgovoru dobijenom od Ministarstva finansija Sjeverne Makedonije.

Veze koje vode ka skandalu u Albaniji

Jedna od Bojkovih kompanija u Albaniji, Credit 2 All-Digital Finance International SHPK umješana je u skandal sa curenjem podataka o 600.000 korisnika brzih kredita koji su završili na "crnom tržištu".

Krajem 2021. godine počeli su da se distribuiraju dokumenti sa mjesečnim platama hiljada građana zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, uključujući i poznata imena, najpre preko društvenih mreža.

Riječ je o najvećem protoku informacija koji je pokrenuo mnoge rasprave u javnosti. Posle ovog skandala uhapšena su četvorica radnika kompanije ruskog oligarha Bojka, saopštila je albanska policija.

Nakon hapšenja direktora kompanije zbog skandala Endrija Ikonomija, Vlado Cvetkovski je u oktobru 2021. imenovan za novog direktora, piše Euroljuz Albanija.

Inače, Bojko je na neki način povezan sa još dve kompanije za brze kredite u Sjevernoj Makedoniji.

Jedan preko svog bivšeg direktora albanske kompanije i člana borda direktora u makedonskoj kompaniji sa ruskim kapitalom "Digital Finance Internacional" a drugi preko letonske kompanije čiji vlasnik ima finansijsku kompaniju u Makedoniji za brze kredite.

Češki milioner ulazi na makedonsko tržište sa brzim kreditima

Ime Vlado Cvetkovskog, koji je bio direktor Bojkove albanske kompanije, pojavljuje se i u makedonskom Centralnom registru, gde je imenovan za člana nadzornog odbora u makedonskoj kompaniji sa ruskim kapitalom Digital Finance Internacional.

Informacije o Cvetkovskom je teško pronaći, jedini izvor je njegov LinkedIn profil. Kako se navodi u profilu, pre nego što je postao deo Bojkove grupacije 2018. godine, bio je izvršni direktor još jedne kompanije za brze kredite sa predstavništvom u Makedoniji Iute Kredit.

Cvetkovski je sada direktor "novoosnovane" kompanije za brze kredite Profi kredit, osnovane u decembru 2022. godine.

Prema bazi podataka stvarnih vlasnika, iza ove kompanije Profi kredit kao vlasnika stoji češki milioner David Beran.

Statistika Forbsa pokazuje da je Beran prošle godine "težio" oko 300 miliona evra, što ga je svrstalo među 100 najbogatijih Čeha i "drži" 61. poziciju.

Ova kompanija je deo međunarodne finansijske grupe Profireal Group, koja osim u Makedoniji posluje i u još četiri zemlje - Češkoj, Bugarskoj, Poljskoj i Rusiji. Od 2017. godine ova grupa je proširila svoju djelatnost u jugoistočnoj Aziji – Filipinima.

Izgubio je licencu na Kosovu, a posluje u Sjevernoj Makedoniji

Vlasnik makedonske kompanije sa ruskim kapitalom Digital Finance International Bojko, u istraživanju skandinavske istraživačke mreže ReBaltika, povezan je sa još jednim vlasnikom kompanije za brze kredite u Sjevernoj Makedoniji.

Reč je o Aigarsu Kesenfeldsu, vlasniku kompanije Fintek Doo poznate po brendu Tigo.

Prema bazi podataka o stvarnim vlasnicima, ovu makedonsku kompaniju je osnovao letonski milioner Aigars Kesenfelds, koji je, prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo ReBaltika, partner ruskog oligarha Bojka u kompaniji “4Finance” za brze kredite, koja nema predstavništvo u Severnoj Makedoniji, a posluje u još 11 zemalja.

Prema istraživanju ReBaltike Bojko je neko vreme imao aktivnosti na Kosovu preko kompanije Monego, koja je bila u vlasništvu letonskih Kesenfelda. Međutim, 2019. godine Centralna banka u Prištini oduzela je licencu ovoj kompaniji zbog sumnjivih "superprofita".

Prošle godine Tigo krediti Finteha u Sjevernoj Makedoniji dostigli su prihod od 14,6 miliona evra, od čega je dobit iznosila 3,8 miliona eura, što je skoro duplo više nego prethodne 2021. godine, kada su prihodi iznosili 8,2 miliona eura, a dobit je bila 1,7 miliona eura.

Prema podacima makedonskog Centralnog registra, Letonac Kesenfelds posjeduje trećinu kompanije u koju je uložio skoro dva miliona eura. Menadžeri ove kompanije sa 34 blagajne širom Makedonije su Oskar Jalb iz Letonije i Arlinda Muja iz Albanije.

Profit od kompanija za brze kredite u siromašnim evropskim zemljama učinio je Aigarsa Kesenfeldsa međunarodnim milionerom. Promet njegovih poslova približava se 400 miliona evra godišnje, pokazalo je istraživanje ReBaltike.

Kesenfelds je, nakon oduzimanja dozvole na Kosovu, kao i nakon optužbi u medijima u kojima je prozvan kao osumnjičeni za pranje novca i nacionalnu pretnju, ispred kosovskim novinarima je demantovao takve navode.

On im je rekao da je vlasnik ili suvlasnik oko 150 kompanija koje rade u najmanje 20 zemalja, a njihov promet u 2019. iznosio je 384 miliona evra.

Prema objavljenoj biografiji, Kasenfeld je 2008. godine osnovao kompaniju 4Finance, čime je postao milioner.

A ova kompanija, koja daje i brze kredite, posluje u Bugarskoj, Grčkoj, Španiji, Rumuniji, Češkoj, Letoniji i Litvaniji, Danskoj i Švedskoj i na Filipinima.

Bonus video: