Borelj zabrinut zbog novih napetosti na Kosovu, Amerika ponovo poziva na deeskalaciju

"Uprkos kriznom sastanku, eskalacija se nastavlja i postaje opasna. Nećemo to tolerisati", saopštio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost

16408 pregleda 2 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, saopštio je da se eskalacija između Srbije i Kosova nastavlja i da se to neće tolerisati.

“Veoma sam uznemiren situacijom na sjeveru Kosova: hapšenja bez sudskih odluka kosovsih Srba i marširanje Kosovskih bezbjednosnih snaga južnoj Mitrovici – propraćeno oštrom retorikom iz Srbije. Uprkos jučerašnjem kriznom sastanku, eskalacija se nastavlja i postaje opasna. Nećemo to tolerisati”, objavio je Borelj na društvenoj mreži Tviter.

Šef diplomatije Evropske unije oglasio se nakon hapšenja pripadnika srpske zajednice na sjeveru Kosova osumnjičenog zbog napada na pripadnike KFOR-a tokom nereda koji su se dogodili krajem maja.

Borelj je u četvrtak u Briselu održao odvojene susrete sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanaka, Borelj je poručio da su se dvojica državnika saglasila o potrebi održavanja novih izbora na sjeveru Kosova, uz učešće tamošnjih Srba, što bi bio način za rješavanje nove višenedeljne krize dvije strane.

Istovremeno, u odgovoru za Glas Amerike, Stejt department je istakao da su Sjedinjene Države i Evropska unija veoma jasne u vezi sa očekivanjima od obje strane.

“Nastavljamo da pozivamo Srbiju i Kosovo da preduzmu hitne, konkretne korake za deeskalaciju tenzija. To obuhvata bezuslovno oslobađanje trojice kosovoskih policajaca pritvorenih u Srbiji. Obje strane trebalo bi da slijede plan koji je predložila Evropska unija i da se bez odlaganja vratite dijalogu kojim posreduje Evropska unija”, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

Napetosti na sjeveru Kosova eskalirale su kada su nesprski gradonačelnici, izabrani na glasanju koje je bojkotovala srpska zajednica, uz asistenciju kosovske policije pokušali da uđu u opštinske kancelarije u tri opštine sa srpskom većinom: Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

To je iniciralo proteste koji su u jednom trenutku eskalirali u sukobe sa pripadnicima Mirovne misije NATO (KFOR) na Kosovu u kojoj je povrijeđeno 30 njenih pripadnika – a ukupno više od 60 ljudi.

Nakon toga je na sjeveru Kosova uhapšeno više kosovskih Srba zbog sumnje da su počinili napade na pripadnike KFOR-a i novinare mahom albanske nacionalnosti.

Smirivanje tenzija bio je glavni razlog odvojenih susreta koje je šef diplomatije Evropske unije u četvrtak održao sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem.

Bonus video: