Kurti: Srbija otišla korak dalje u borbi protiv ustavno pravnog poretka na Kosovu

On je naveo da je Srbija dodatno eskalirala situaciju "organizovanjem terorističkih napada na Kosovu"

5242 pregleda 7 komentar(a)
Aljbin Kurti, Foto: Boris Pejović
Aljbin Kurti, Foto: Boris Pejović

Premijer Kosova Aljbin Kurti optužio je danas Srbiju da je otišla "korak dalje u borbi protiv ustavno pravnog poretka na Kosovu".

On je to izjavio nakon što je izvjesna količina oružja iz Srbije pronađena u jednom automobilu na Kosovu.

"Napad koji je tim oružjem mogao biti izveden, ukazuje da je Srbija otišla korak dalje u borbi protiv ustavno pravnog poretka na Kosovu", ocijenio je Kurti na Fejsbuku.

On je naveo da je Srbija dodatno eskalirala situaciju "organizovanjem terorističkih napada na Kosovu".

"Srbija je jasno pozicionirana za eskalaciju situacije. Pored agresije koju je Srbija preduzela na Republiku Kosovo kidnapovanjem tri službenika Kosovske policije na našoj teritoriji 14. juna 2023. godine, ona je korak dalje otišla u borbu protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo organizovanjem terorističkih napada", napisao je Kurti na Fejsbuku.

Dodao je da je oružje koje je pronađeno u vozilu beogradskih registarskih tablica juče korišćeno i u napadu srpskih demonstranata na pripadnike KFOR-a 29. maja u Zvečanu.

"Panorama ove terorističke organizacije je jasna: automobili beogradskih registarskih oznaka, vlasništvo Državne željeznice Srbije. Svo pronađeno oružje je proizvedeno u Srbiji, uključujući i ručne bombe proizvedene 2021. godine, koje su korišćene u napadu u Zvečanu 29. maja 2023. na vojnike KFOR-a", rekao je Kurti.

On je rekao da "prsluci sa natpisima ruskih i srpskih jedinica i logom i identifikacionim oznakama organizacije 'Sjeverna brigada', kao i eksplozivne naprave koje je ranije koristila ilegalna formacija 'Civilna odbrana', velika količina pronađenog naoružanja, govori o veličini planirane akcije i posljedicama koje su sprečene", rekao je Kurti.

Bonus video: