Hrvatska: Kod Visa i Lošinja snimljeno šest beba delfina u ovoj godini

U Jadranskom moru delfini se razmnožavaju tokom toplih mjeseci, uglavnom od maja do septembra, a mladunci s majkom ostaju narednih tri do pet godina

5985 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na hrvatskom primorju ovih dana bilo je moguće vidjeti bebe delfine. Jedan takav primjer dolazi iz mjesta Visa i Lošinja gdje su zabilježene fotografije ovih životinja, prenosi fejsbuk stranica Blue World Institute.

"Sezona razmnožavanja dobrih delfina je počela. Prošle sedmice vidjeli smo prve novorođene delfine u ovoj godini, četiri kod Visa i dva kod Lošinja. U viškom arhipelagu novorođeni mladunci bili su u grupi od više od tridesetak delfina u blizini rta Stončica", navodi se na ovoj fejsbuk stranici.

Grupu su, kako se dodaje, uglavnom činile ženke sa starijim mladuncima ali i 4 novorođena mladunca.

"Kod Oliba smo vidjeli Elsu (koja je do nedavno bila dio programa #usvojidupina) i njenog svega nekoliko dana starog mladunca. Drugi lošinjski novorođeni mladunac je najnoviji potomak ženke Spy, viđen s mamom i drugim delfinimaispred Velog Lošinja. Posljednji put Spy je imala mladunca 2013. godine, a njenog potomka, danas odraslog delfina Frosty-ja često srećemo ispred Lošinja", piše Blue World Institute.

Razdoblje trudnoće, kako se navodi, kod dobrih delfina traje 12 mjeseci.

U Jadranskom moru delfini se razmnožavaju tokom toplih mjeseci, dodaje se, uglavnom od maja do septembra, a mladunci s majkom ostaju narednih tri do pet godina.

"Imate li i vi opažanja dobrih dupina podijelite ih s nama i uključite se u praćenje dobrih delfina u Jadranu", napisali su na ovoj fejsbuk stranici.

Bonus video: