Nehumani uslovi u psihijatrijskim bolnicama i zatvorima

Ombudsman Sjeverne Makedonije pozvao vlasti da hitno reaguju

7890 pregleda 27 reakcija 3 komentar(a)
Naser Ziberi, Foto: Screenshot/Youtube
Naser Ziberi, Foto: Screenshot/Youtube

U izvještaju ombudsmana u Sjevernoj Makedoniji navodi se da su zatvorenici u pretrpanim zatvorima i pacijenti u psihijatrijskim bolnicama u toj zemlji često podvrgnuti nehumanim i degradirajućim uslovima.

U dokumentu o istrazi stanja uslova ljudskih prava u 2022, ombudsman Naser Ziberi izvijestio je o pokazateljima ozbiljnog zlostavljanja i zanemarivanja koji su otkriveni u dvije glavne psihijatrijske institucije.

U jednoj psihijatrijskoj ustanovi pronađene su kožne trake za vezivanje pacijenata, metalni lanac sa katancem i kabl dužine jedan metar, navodi se u izvještaju. U drugoj ustanovi u glavnom gradu Skoplju, naveo je lošu higijenu i uslove života, dodajući da su pacijenti često odlazili a da nisu bili propisno otpušteni.

U zatvoru Idrizovo, najvećoj kaznenoj ustanovi koja se nalazi u predgrađu prijestonice, takođe je utvrđena nehigijena i ozbiljna pretrpanost.

“Bilo je slučajeva da su dva zatvorenika spavala u jednom krevetu”, naveo je Ziberi i dodao da je “36 osoba spavalo na podu. Sva krila zatvora su pretrpana”. Dodao je da u zatvoru “takođe nema dovoljno osoblja, naročito medicinskih radnika”.

Ziberi je kazao da je njegova kancelarija primila više izvještaja o korupciji i mitu u zatvoru uprkos tome što su zatvorenici o toj temi odbijali da pričaju zvanično.

Godišnji izvještaj je sastavljen nakon 19 nenajvljenih posjeta zatvorima i psihijatrijskim institucijama u tri grada u Sjevernoj Makedoniji, prenijela je agencija AP.

Ziberi je pozvao vlasti da preduzmu hitne mjere kako bi poboljšale uslove, tvrdeći da su najavljivane reforme često “više deklarativne nego istinske”.

Bonus video: