Na skupovima Srba na Kosovu predstavljena Vidovdanska deklaracija: "Odgovor ukoliko se nastavi sa hapšenjima"

"Srbi su izloženi nasilju", piše u deklaraciji i upozorava na reakciju "ukoliko Kosovo nastavi sa hapšenjem Srba" ali nisu navedeni konkretni potezi" objavio je RSE u video prilogu sa skupova

7414 pregleda 7 komentar(a)
Sa današnjeg skupa, Foto: Screenshot/Youtube
Sa današnjeg skupa, Foto: Screenshot/Youtube

Na skupovima Srba u Sjevernoj Mitrovici i Gračanici, u utorak je predstavljena "Vidovdanska deklaracija" kojom najavljuju "odgovor" ukoliko "Kosovo nastavi sa hapšenjem Srba", objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ova deklaracija dolazi u vrijeme visokih tenzija na sjeveru Kosova, podsjeća RSE.

"Srbi su izloženi nasilju", piše u deklaraciji i upozorava na reakciju "ukoliko Kosovo nastavi sa hapšenjem Srba" ali nisu navedeni konkretni potezi" objavio je RSE u video prilogu sa skupova.

U toj deklaraciji traži se i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Portal KoSSev je objavio da se više hiljada građana okupilo u centru Gračanice kako bi pružili podršku svim uhapšenim Srbima, ali i sunarodnicima na sjeveru Kosova.

Govornici su isticali da se Srbi godinama unazad maltretiraju i hapse bez ikakvog osnova, piše taj portal.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić, je pročitao " Vidovdansku deklaraciju", kao i imena Srba pritvorenih na Kosovu, napominjući da oni stradaju bez krivice.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da preduzme odlučujuće korake u smirivanju tenzija, te poručio da Srbi nemaju problema sa albanskim narodom, već sa, kako je kazao, "jednim čovjekom, (premijerom Kosova Aljbinom) Kurtijem i njegovim režimom".

U Sjevernoj Mitrovici građani su nosili transparente – "Nema povlačenja, nema predaje", "Srbija je naša mati, Kosovo vam neće dati", "Oslobodite nam uhapšenu braću", "Dosta nam je čekanja, hoćemo ZSO".

Skup je završen obraćanjem bivšeg gradonačelnika Zvečana, Dragiše Milovića koji je pročitao deklaraciju Srba koja sadrži pet tačaka.

"Kucnuo je čas da se istina istjera na vidjelo i da se o ovom Vidovdanu jasno kaže – hoćemo li imati ZSO. U suprotnom, znamo šta nam je činiti", piše u toj deklaraciji.

U posljednjoj – petoj tački, kako je preneo KoSSev stoji da će usljediti odgovor "svima onima koji nam žele zlo", "ukoliko se zulum nad Srbima nastavi".

Bonus video: