Napad na ustav BiH i pravna secesija RS

Kancelarija Visokog predstavnika i međunarodna zajednica osudili odluku Narodne skupštine RS da zakonski akti Ustavnog suda BiH neće biti implementirani u entitetu

19488 pregleda 159 reakcija 21 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Milorad Dodik, Foto: Rojters

Kancelarija Visokog predstavnika u BiH (OHR) osudila je usvajanje novog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske o neprimjenjivosti odluka Ustavnog suda BiH u tom entitetu kao napad na ustavni poredak, dok eksperti zakon opisuju kao "pravnu secesiju".

"Pokušaj Narodne skupštine RS (NSRS) da potkopa autoritet Ustavnog suda BiH je neprihvatljiv prekršaj protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, ozbiljan izazov vladavini prava u RS i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine", istakli su iz OHR-a. "Ove odluke su nelegalne. Za ovo je najodgovorniji Milorad Dodik. Republika Srpska mora da poštuje svoje obaveze prema Dejtonskom mirovnom sporazumu - što znači potpuno poštovanje ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu sa Aneksom 4", navodi se u saopštenju.

U Narodnoj skupštini RS u utorak je, zahvaljujući glasovima Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i dijela opozicije, izglasano da zakonski akti Ustavnog suda BiH neće biti implementirani na njihovoj teritoriji dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu.

"Ovo je dugo najavljivana pravna secesija u BiH", kazao je za Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo dodajući da će glasanje u Narodnoj skupštini RS izazvati "najdublju krizu od stupanja na snagu Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Do glasanja je došlo nakon što je Ustavni sud BiH izmijenio pravila u svom radu, prema kojima se sjednice suda mogu održavati i bez najmanje troje sudija, koje je imenovao parlament Federacije BiH i najmanje jednog sudije, kojeg je imenovao parlament RS.

Poslanici RS traže da se u parlamentu BiH donese Zakon o Ustavnom sudu BiH, prema kojem bi iz tog suda bile eliminisane strane sudije, kojih je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas troje. Ustavni sud broji ukupno devet sudija, a osim troje stranaca, četiri sudije, po dvoje Bošnjaka i Hrvata imenuje parlament Federacije BiH, a dvoje srpskih sudija bira Narodna skupština RS, podsjeća agencija Beta.

Dodik traži da se zakonom o Ustavnom sudu BiH imenuje šest sudija iz Federacije i troje sudija iz RS, s tim da se odluke u sudu ne donose prostom većinom, kako je to sada definisano Ustavom, već konsenzusom.

Takođe je izglasano da srpski predstavnici u državnim institucijama neće učestvovati u pregovorima o reformama neophodnim za integraciju BiH u EU dok se Ustavni sud ne reformiše, a Kancelarija visokog predstavnika ne zatvori.

"Ovo je dugo najavljivana pravna secesija u BiH", kazao je za Rojters Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo dodajući da će to izazvati "najdublju krizu od stupanja na snagu Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Bošnjački član predsjedništva BiH, Denis Bećirović, pozvao je Šmita da sankcioniše Dodika i njegove saveznike zbog podrivanja mirovnog sporazuma.

"Kao član Predsjedništva ostavljam sedam dana međunarodnoj zajednici, a posebno svjedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, da zaustave ubijanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jučerašnjom odlukom NSRS je izvršen najteži udar na Sporazum", navodi se u saopštenju Bećirovića.

Bećirović je, kako je prenio Radio Slobodna Evropa, naveo da su potezi Dodika i "njegovih sljedbenika nesreća za entitet RS i za državu, ali i za region". "Jedini dobitnik je Putinov režim, toga moraju biti svjesni i na Zapadu", rekao je Bećirović.

Odluku Skupštine RS osudila je ambasada Sjedinjenih Država u BiH, nazivajući je "bezobzirnim napadom" na Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Iz britanske ambasade je poručeno da "to nije mudar potez i može biti od koristi samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života.

U Ambasadi Ruske Federacije u BiH podržali su zakon usvojen u Skupštini RS navodeći da "predstavlja logičan rezultat neadekvatnih akcija samog Suda".

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit, koji je prethodnih dana boravio u Berlinu povodom sastanka sa članovima Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga i učešća na konferenciji o reformama u BiH, izjavio je da Dodik vodi taj entitet u izolaciju i najavio da će protiv njegovog djelovanja posegnuti za svim mehanizmima koji mu stoje na raspolaganju prema Dejtonskom sporazumu.

"Nekad se pitam šta Dodik ima na umu kao model za Republiku Srpsku. Pridnjestrovlje? On svoj entitet vodi u izolaciju i mislim da će doći vrijeme kada će građani Republike Srpske početi da mu postavljaju pitanja", kazao je Šmit u juče objavljenom intervjuu za "Dojče vele".

Bonus video: