Srbija: Završene blokade auto-puta u Beogradu i Novom Sadu, građani se mirno razišli

Protesti su održavni, pored Beograda i Novog Sada, u Pančevu, Vrbasu, Rumi, Vršcu, Majdanpeku, Čačku, Lučanima i Zaječaru

28414 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Sa jednog od ranijih protesta, Foto: Reuters
Sa jednog od ranijih protesta, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2023. 20:13h

Blokada auto-puta E 75 u Beogradu počela je poslije 16 časova, a obje kolone, od kojih je jedna krenula iz Šimanovaca, a druga iz Vrčina, susrele su se kod Sava centra gdje bi trebalo da ostanu do 20 časova. Automobili koji učestvuju u protestnoj vožnji poznaju se po zastavama Srbije. U 18 sati najavljena je i blokada auto-puta u okolini Novog Sada, dok su protesti najavljeni u još osam gradova Srbije, prenosi N1.

Kako je planirano, kopredsjednik Zajedno Nebojša Zelenović predvodio je kolonu koja je krenula iz Šimanovaca ka Sava centru, dok su sa naplatne rampe kod Bubanj potoka automobilima krenuli potpredsjednik NS Miroslav Aleksić, kopredsjednik Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta i poslanik DS Srđan Milivojević.

Kolone su se susrele kod Sava centra malo prije 18 sati, gdje ih je sačekao izvjestan broj građana.

Završen protest i u Beogradu

Blokada auto-puta u Beogradu završena je u 20 časova, kako su ranije najavili organizatori. Građani koji su se okupili ispod nadvožanjaka mirno su se razišli, a novi protesti "Srbija protiv nasilja" najavljeni su za sjutra.

Održan protest "Pančevo protiv nasilja"

Građani Pančeva su se danas okupili na platou ispred Kulturnog centra u 19 časova kako bi učestvovali u protestu pod nazivom "Pančevo staje protiv nasilja".

Novosađani propustili vozilo sa dvoje male djece, blokada završena u 19:30

Uprkos blokadi, koja će, kako su rekli organizaotori, trajati do 19:30, građani koji protestuju u Novom Sadu pustili su vozilo austrijskih tablica u kojem se nalazi dvoje male djece.

Prije toga, aktivisti su nudili flaširanu vodu vozačima u koloni, piše Nova S.

Verbalni okršaj vozača kola sa diplomatskim tablicama

Kako javlja reporter N1, oko 18:45 tokom blokade u Novom Sadu došlo je do manjeg verbalnog okršaja između vozača iz auta koje je imalo mađarske diplomatske tablice. Vozač je pokušao da prođe ka Subotici, ali su ga organizatori spriječili, nakon čega im je, tvrde organizatori, prijetio prstom. On se potom vratio nazad ka Beogradu.

"Ispunite zahtjeve" preko obje strane auto-puta u Novom Sadu

Veliki transparent s porukom "Ispunite zahtjeve" razvučen je preko obje strane auto-puta u Novom Sadu. Kako javlja reporter N1, saobraćajna policija se pojavila na licu mjesta i asistira vozačima koji čekaju u koloni.

Građani su po aslfatu pisali kredom i ostavili poruke "Novi Sad, prijestonica torture", "Želim da idem u školu", "Sloboda, mir, ljubav".

Milivojević: Policija nije dozvolila ljudima da se priključe koloni

Poslanik DS Srđan Milivojević kazao je da policija nije dozvolila nikome da su priključi koloni ni na jednoj od pristupnica. Kako je rekao, uspjela je da se izbori samo jedna gospođa u oldtajmeru, koja je prokomentarisala "kakav ekonomski tigar, takav i auto".

Počela blokada puta i u Novom Sadu

Redari su nešto poslije 18 časova blokirali najprije pristupnu traku auto-puta, upozoravajući vozače da će blokada saobraćajnice uskoro krenuti. Potom je saobraćaj kod Temerinske petlje zaustavljen i iz pravca Subotice, i iz Beograda.

Kako javlja reporter N1, oni su prošli kroz rupu na žičanoj ogradi, koja je već isječena za vrijeme protesta protiv litijuma, a nije popravljena već godinu i po dana. Saobraćajne policije nema na licu mjesta. Građani nose transparente "Promjene ne možeš uhapsiti", kao i zastave Srbije, AP Vojvodine i grada Novog Sada.

Jovanović Ćuta: Hvala svim ljudima na razumijevanju i strpljenju

"Ili će Vučić ispuniti zahtjeve protesta, a prvi je smjena Gašića, ili ćemo nastaviti sa ovakvim akcijama", rekao je za N1 kopredsjednik Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta i zahvalio se ljudima na razumijevanju i strpljenju.

On je kazao kako je policija zaustavila sve prilaze auto-putu da ne bi došlo do gužve i zahvalio im se što su uradili svoj posao.

U Čačku protest od 19 sati, ali prije toga - prodaja krofni

U Čačku će danas biti održan drugi protest “Čačak protiv nasilja“, od 19 sati. Međutim, Čačani su se okupili već u 17 časova, a razlog je Nina Ninković, djevojčica koja prodaje krofne da bi skupila novac za liječenje svog oca. Oni u centru grada prodaju domaće pecivo, s namjerom da pomognu ovoj devojčici.

Propuštaju se vozila Hitne pomoći

Kako javlja reporter N1, vozila Hitne pomoći se propuštaju kod Sava centra.

Obje kolone stigle do Sava centra

Obje kolone stigle su do Sava centra, čime je počela blokada auto-puta u ovom dijelu.

Saobraćajna policija blokirala auto-put kod isključenja za Dušanovac

Kako javlja reporter N1, pojačano je prisustvo na auto-putu od početka Konjarnika, a saobraćajna policija je blokirala put i dalje su nastavili samo oni automobili koji će biti dio protesta.

Do tada je bilo primjetno veliko strpljenje koje su vozači koji nisu dio protesta pokazali, pružajući podršku, no bilo je i onih koji su negodovali zbog spore vožnje, prenosi N1.

Građani se okupljaju u Novom Sadu

Kod Temerinske petlje, u ulazu u Novi Sad, u 18 časova bi trebalo da počne blokada auto-puta, a građani se polako okupljaju. U Novom Sadu auto-put biće blokiran "na nogama".

Zelenović: Policija nije dozvolila ljudima da se priključe protestnoj vožnji

Policija nije dozvolila ljudima da se priključe protestnoj vožnji, objavio je na Tviteru kopredsjednik Zajedno Nebojša Zelenović.

Lazović: Ako 19 mrtvih i 20 ranjenih nije razlog da se nešto promijeni, ne znam šta je

Odgovarajući na pitanje N1 da li je ovo neki vid maltretiranja građana koji ne žele da učestvuju u protestu, narodni poslanik Radomir Lazović je rekao da je ovo jedan od načina da se zaustavi nasilje i mržnja, jer vlast ne odgovara na zahtjeve protesta, te da ako 19 mrtvih i 20 ranjenih nije razlog da se nešto promijeni u našoj zemlji, pa makar da se promijeni i otpor ljudi, onda zna šta je.

U Novom Sadu građani će "na nogama" blokirati auto-put

Kod Temerinske petlje, u ulazu u Novi Sad, u 18 časova počeće blokada auto-puta kazao je reporter N1.

Janko Fejdi iz Demokratske stranke rekao je za N1 da će narodni poslanici iz Novog Sada simbolično posjeći žičanu ogradu i prevesti građane koji protestuju na auto-put.

"Zaustavljaćemo traku po traku. Imamo redarsku službu, zastavice, trouglove... Ovdje neće biti nikakve vožnje, blokada će biti isključivo kod petlje. Građani će na nogama zauzimati traku po traku. Najmanje sat će auto-put biti blokiran kod Novog Sada, ali ako bude potrebno, skratićemo je, jer smo svjesni da je ovo najvažniji put u zemlji", dodao je on.

Kolona duga oko četiri kilometra

Reporteri N1 koji su krenuli iz Šimanovaca kazali su da je, prema podacima Gugl mapa, kolona duga oko četiri kilometra, a da su se susreli sa nezadovoljnim vozačima.

Balša Božović: Siguran sam da će protesti preživjeti do septembra

"Protesti će biti manji tokom ljeta, ali očekujem da će preživjeti do septembra i da će tada početi eksplozija kada djeca budu ponovo krenula u školu, a roditelji se sjete koliko su im djeca sigurna sa režimom koji konstantno proizvodi pasivno i aktivno nasilje", rekao je Balša Božović, predsjednik izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, gostujući na N1 televiziji.

Krenula vožnja iz Vrčina, zauzete sve tri trake

Sve trake na auto-putu su zauzete, javio je reporter N1 koji je krenuo sa kolonom iz pravca Vrčina. Poslanik Aleksić nalazi se na vrhu kolone.

Kako je kazao, čuju se pozdravne sirene od okolnih automobila. U pojedinim vozilima nalaze se inspektori za javni red i mir, kako je najavljeno.

Vozači koji su se zatekli u tom režimu, ne prave probleme, dodao je on.

Aleksić: Propuštaćemo Hitnu pomoć i sve one koji imaju probleme

Poslanik iz Narodne stranke Miroslav Aleksić kazao je da su policiju obavijestili da će u sve tri trake voziti pri brzini od oko 20 kilometara na čas.

"Ovo što se danas dešava je nužda. Izvinjavam se svim građanima Srbije koji će morati malo da istrpe, ali poslije ovakvih tragedija i vlasti koja dva mjeseca ignoriše građane i pravi se da nemamo 19 mrtvih ljudi... Svi moramo da istrpimo ako želimo da nam djeca budu bezbjedna i da ne strijepimo da li će se vratiti iz škole", rekao je on.

Aleksić je dodao da se sve ovo događa jer se vlast pravi autistična, a kazao je da će propuštati Hitnu pomoć ili bilo koga drugog ko ima probleme.

Zelenović: Ili će stati nasilje, ili će sve stati

Oko 15 automobila krenuće iz Šimanovaca rekao je Nebojša Zelenović iz koalicije Moramo zajedno za N1.

"Uključili smo se iz Šimanovaca, vozićemo usporeno do Sava centra, gde će nam se prodružiti kolege poslanici iz suprotnog smera, gde ćemo ostati na blokadi do 20 časova. Očekujemo da će nam se kolone sresti oko 17 časova", rekao je on i izvinio se svima koji će se naći u ovoj blokadi.

Zelenović je naglasio da oni ne vole što su primorani na ovaj korak.

"Vlast je nema na naše zahteve. Oni žele da stane protest, mi želimo da stane nasilje. Ili će u Srbiji stati nasilje, ili će sve stati", kazao je.

Bonus video: