Vučić: Ne prodajemo oružje ni Ukrajini ni Rusiji

Predsjednik Srbije kazao da ta zemlja prodaje municiju Češkoj, Španiji, Americi, Turskoj, Azerbejdžanu, ali kako je naveo, ne može da se zna gdje će se municija pojaviti, i "to ne možete da birate

5075 pregleda 9 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju, 2. jula da "nijedan komad" oružja iz Srbije ne može da se nađe na ratištu u Ukrajini, ni na jednoj strani.

"Mi nijednoj od njih ne prodajemo oružje i oruđe", rekao je Vučić za TV Prva.

Naveo je da Srbija prodaje municiju Češkoj, Španiji, Americi, Turskoj, Azerbejdžanu, ali kako je naveo, ne može da se zna gdje će se municija pojaviti, i "to ne možete da birate".

Vučić je prethodno, u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da se ne protivi tome da Srbije prodaje municiju posrednicima koji je isporučuju Ukrajini.

Predsjednik Srbije je rekao da je upoznat sa izvještajima američke vlade da je srpska municija preko posrednika završila u Ukrajini i da ne planira da to spriječi.

U razgovoru za TV Prva, predsednik Srbije je ponovio da ta zemlja neće uvoditi sankcije Rusiji dok bude mogla, i dok bude izdržala.

"Do sada smo izdržali. Do sada su se naše odluke pokazale dobrim, da li ćemo da izdržimo ili ne, ja neću da se zaklinjem, za razliku od drugih", rekao je Vučić za TV Prva.

On je rekao da "vodi nezavisnu politiku, u interesu države i naroda i da će tako nastaviti".

Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji otkad je ta zemlja pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Optužbe na račun premijera Kosova

Govoreći o Kosovu, Vučić je naveo da očekuje "novu ofanzivu" premijera Kosova Aljbina Kurtija, uz tvrdnju da će se to vremenski poklopiti sa ofanzivom ukrajinskih snaga na frontu.

Ponovio je tvrdnje da Zapad ne brine što se Srbima na Kosovu krše ljudska prava i "izloženi su teroru", te dodao da su članovi srpske zajednice koji su uhapšeni u prethodnih nekoliko nedjelja, nevini.

Kosovska policija je nakon nemira krajem maja na sjeveru, uhapsila Dušana Obrenovića, Radoša Petrovića, Miluna Milenkovića-Lunea, Dalibora Spasića, Uroša Vukašinovića, Nemanju Vlaškovića, Milana Božovića i Slađana Trajkovića.

U međuvremenu je Petrović pušten da se brani sa slobode, dok se ostali nalaze u pritvoru.

Njima se na teret uglavnom stavlja rušenje ustavnog poretka, napad na pripadnike kosovske policije, KFOR-a i novinare.

Tenzije na sjeveru Kosova rastu od 26. maja, kada su novi albanski gradonačelnici opština na sjeveru - naseljenih većinom Srbima - ušli u zgrade opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Stanovništvo srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova, koje je bojkotovalo izbore, protivilo se ulasku gradonačelnika i kontinuirano je protestovalo ispred zgrada.

Tenzije je podiglo i hapšenje tri kosovska policajca koje je Srbija držala u pritvoru sve do 26. juna kada su pušteni da se brane sa slobode.

Kosovo je hapšenje policajaca 14. juna, nazvalo otmicom dok je Srbija tvrdila da su oni ušli na teritoriju Srbije.

Međunarodna zajednica više puta je do sada apelovala na Kosovo i Srbiju da hitno smanje tenzije, da Priština organizuje nove izbore, a dve države da rješenje krize nađu kroz dijalog.

Bonus video: