Kurti: Mjere EU su nepravedne, ovo nisu sankcije

Kurti je rekao da će nastaviti sa svojim programom i dodao da "ne mogu praviti kompromise s vladavinom prava ili ustavnošću zemlje"

6922 pregleda 10 komentar(a)
Kurti, Foto: Screenshot
Kurti, Foto: Screenshot

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da su mjere Evropske unije (EU) "nepravedne" i da se nada da neće trajati dugo jer je "Kosovo zemlja kojoj je potrebna podrška u razvoju", prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kurtijeva izjava dolazi dan nakon što je portparol Evropske unije potvrdio za Radio Slobodna Evropa da su mjere saopštene Vladi Kosova još 28. juna, kao rezultat procjene EU da Kosovo nije poduzelo potrebne korake za smanjenje napetosti na sjeveru.

Kurti je rekao da će nastaviti sa svojim programom i dodao da "ne mogu praviti kompromise s vladavinom prava ili ustavnošću zemlje".

"Dakle, ovo nisu sankcije. Ali, istina je da su to privremene, ali nepravedne mjere jer su Kosovo i njegova vlada najdemokratskija, proevropska i najnaprednija država i izvršna vlast", rekao je Kurti.

Dodao je kako se nada "da će ove privremene mjere biti vrlo kratke kako bi i podrška i evropska pomoć bili potpuni, a možda i povećani."

Evropska komisija je 28. juna obavijestila kosovske vlasti o mjerama koje je preduzela zbog nepoštovanja zahtjeva Evropske unije po pitanju neophodnih koraka ka deesakaciji na sjeveru zemlje.

U pisanom odgovoru za RSE portparol EU je naveo da je zvanična Priština obaviještena da su preduzete sljedeće mjere:

  • Privremena obustava rada organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
  • Kosovo neće biti pozivano na događaje na visokom nivou i bilateralne posjete će biti suspendovane, osim onih koje su usmjerene na rješavanje krize na sjeveru Kosova u okviru Dijaloga uz podršku EU.

U međuvremenu, tokom sastanka Vlade Kosova, održanog 29. juna, Kurti je rekao da je Kosovo u nekim slučajevima bilo kritično prema EU, ali "nikada cinično ni ogorčeno", dodavši da vlasti nisu ogorčene ni nakon uvođenja mjera.

Iz EU-a kažu da "takođe prate ponašanje Srbije te postoji mogućnost da će i protiv nje biti preduzete mjere ako se ne bude ponašala u skladu s očekivanjima za smirivanje situacije".

Napetosti na sjeveru Kosova, gdje većinski žive Srbi, počele su 26. maja kada su novi albanski gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ušli u zgrade opština pod pratnjom kosovske policije.

Protesti su počeli istog dana, a 29. maja je eskalirao u nasilje između pripadnika misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a i demonstranata.

Tokom nemira je povrijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga i 52 osobe srpske nacionalnosti.

Nasilje je navelo NATO da pošalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo, pored 4.000 vojnika koji su već u zemlji.

Od početka tenzija, međunarodna zajednica neprestano poziva na preduzimanje koraka ka smirivanju situacije.

Bonus video: