Klinton u Albaniji: Pozvao predstavnike kosovskih institucija da promijene ponašanje prema srpskoj zajednici

Na ceremoniji u njegovu čast u Tirani, Klinton je pozvao vladu Kosova da pokaže svetu kako izgleda "inkluzivna budućnost", što se odnosilo na prava srpske manjine u četiri opštine na sjeveru Kosova

25105 pregleda 25 reakcija 17 komentar(a)
Klinton, Foto: Reuters
Klinton, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Bil Klinton danas je u Tirani izrazio zabrinutost zbog situacije na sjeveru Kosova i pozvao predstavnike kosovskih institucija da promijene ponašanje prema srpskoj zajednici.

Na današnjoj ceremoniji u njegovu čast u Tirani, Klinton je pozvao vladu Kosova da pokaže svetu kako izgleda "inkluzivna budućnost", što se odnosilo na prava srpske manjine u četiri opštine na sjeveru Kosova.

"Ako razmislite o ova četiri grada, daleko od bilo koje moderne naučne laboratorije u kojoj se modelira ponašanje koje danas pokreće svijet, njima upravljaju ljudi koji više vole dominaciju nego saradnju. Nadam se da će Albanija moći da pokaže svijetu kako izgleda inkluzivna budućnost", kazao je Klinton.

Prvog dana dvodnevne posjete Albaniji, gdje je došao na poziv premijera Edija Rame, Klinton je rekao i da je uvjeren da su SAD posvećene slobodi, snazi i integritetu Albanije.

Na ceremoniji u njegovu čast, Klinton je kazao da je veoma uzbuđen zbog zahvalnica koje je primio, navodeći da je "ostao bez teksta".

Rama je pohvalio Klintona za ulogu u okončanju rata na Kosovu 1999. godine, ističući njegov govor iz marta te godine, u kojem je najavio intervenciju NATO-a.

Pošto je Klinton danas stigao u prvu posjetu Albaniji, Rama je na Fejsbuku objavio zajedničku sliku sa bivšim američkim predsjednikom koga je opisao kao "doživotnog prijatelja albanske nacije".

Klintonova supruga Hilari posjetila je Albaniju prije 11 godina, kada je bila državna sekretarka SAD.

Klinton je bio predsjednik SAD od 1993. do 2001. godine i imao je ključnu ulogu u NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. koje je dovelo do povlačenja srpskih snaga sa Kosova. Mirovne snage NATO-a ušle su na Kosovo 12. juna 1999. godine.

Bonus video: