EU odobrila 298 miliona za BiH, RS neće dobiti ni euro

Iz Delegacije EU u BiH nisu mogli odmah odgovoriti na upit Radija Slobodna Evropa zašto među projektima nema nijednog iz Republike Srpske

5031 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija je odobrila četiri projekta za Bosnu i Hercegovinu vrijedna 298 miliona eura. Svi projekti su iz entiteta Federacija BiH, a nijedan iz Republike Srpske.

Ukupna investicija omogućena ovim grantovima, zajedno s pozajmicama od međunarodnih financijskih institucija, iznosi 788 miliona eura, saopćeno je u utorak, 4. jula.

Iz Delegacije EU u BiH nisu mogli odmah odgovoriti na upit Radija Slobodna Evropa zašto među projektima nema nijednog iz Republike Srpske.

Odobrena su bespovratna sredstva za izgradnju 11,9 kilometara autoputa kod Žepča i Maglaja i srednjoj Bosni uključujući pet tunela i devet mostova.

Drugi projekt je 14,2 kilometara autoputa kod Mostara na jugu zemlje. Odobren je projekt sanacije vodovoda u Sarajevu te sanacija Crpne hidroelektrane u Čapljini, na jugu BiH.

Dodatno su odobrena i četiri regionalna projekta u kojima će sudjelovati i BiH vrijedna 944 miliona eura, od čega su 142 miliona eura bespovratnih sredstava.

Evropska komisija je 30. juna objavila financijski paket vrijedan 2,1 milijardu eura za, kako se navodi, “ubrzanje evropske perspektive Zapadnog Balkana”.

“Ovim novim investicionim paketom glasno i jasno poručujemo našim partnerima na Zapadnom Balkanu da je njihova budućnost unutar EU i da ostvarujemo stalni napredak u prevladavanju postojeće razlike u ekonomskom razvoju”, kazao je Olivér Várhelyi, komesar EU za susjedstvo i proširenje.

Taj iznos uključuje bespovratna sredstva EU u vrijednosti 528 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih financijskih institucija i doprinose samih zemalja Zapadnog Balkana.

Više od polovine bespovratne pomoći dodijeljeno je BiH, odnosno njenom entitetu Federacija BiH.

EU će ukupno financirati 14 projekata na Zapadnom Balkanu u oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru.

Ovo je peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

EU je više puta upozorio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da prestane sa secesionističkom retorikom i potezima koji podrivaju državu, ali nije uveo sankcije protiv njega zbog protivljenja Mađarske.

EU i zemlje članice obustavile su u međuvremenu financiranje nekoliko projekata u Republici Srpskoj.

Bonus video: