Vučić: Tražićemo hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN, ugroženi životi Srba na Kosovu

"Od Savjeta bezbjednosti ćemo makar dobiti odgovor ko ima dužnost da zaštiti živote Srba, da li su to snage KFOR-a ili je za to nadležan neko drugi", rekao je predsjednik Srbije

6101 pregleda 4 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će ta država prvi put zbog događaja na Kosovu tražiti sazivanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN).

On je, u obraćanju javnosti, kazao da je Srbija spremna da nastavi razgovore, ali da je jasno da su se ”stvari otrgle kontroli i da je satjerana u ćošak”, prenosi Radio televizija Srbije.

“Želimo da se ponašamo u skladu sa Rezolucijom i međunarodnim javno-pravnim normama. Imajući u vidu da su životi Srba na Kosovu, njihova bezbjednost, ali i ljudsko dostojanstvo i opstanak neposredno ugroženi, zatražićemo hitnu sjednicu SB UN", naglasio je Vučić.

On je kazao da će zahtijevati da Savjet bezbjednosti na osnovu svojih ovlašćenja preduzme hitne mjere da, kako je rekao, zaštiti živote Srba i slobodu Srba na Kosovu.

“To konkretno znači da ćemo zahtijevati da Savjet bezbjednosti naloži KFOR-u da ispuni obaveze koje im propisuju članovi 9 i 15 Rezolucije 1244, kao i članovi 3 i 4 Aneksa 2 te Rezolucije", objasnio je Vučić.

To, kako je pojasnio, znači da momentalno na terenu onemoguće dalje djelovanje svih bezbjednosnih i drugih struktura u Prištini “koje ugrožavaju živote, slobodu, bezbjednost, dostojanstvo i opstanak Srba na KiM” i izvrše demilitarizaciju svih albanskih formacija u skladu sa Rezolucijom 1244.

"U skladu sa odgovorom, postojaće ili neće postojati treća tačka. U svakom slučaju, od Savjeta bezbjednosti ćemo makar dobiti odgovor ko ima dužnost da zaštiti živote Srba, da li su to snage KFOR-a ili je za to nadležan neko drugi", dodao je Vučić.

On je istakao i da će tražiti hitan razgovor sa šefom NATO-a.

Bonus video: