Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Dodika, koji je prijavio samog sebe

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit poništio je 1. jula zakone donijete u parlamentu RS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika

6364 pregleda 2 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, koji je prošle sedmice podnio krivičnu prijavu protiv sebe zbog donošenja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda u RS.

"Prijava je zaprimljena i putem CMS sistema dodijeljena u rad tužiocu koji će postupati po prijavi", saopštilo je Tužilaštvo BiH i dodalo da od ranije ima više predmeta u kojima je "Dodik u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe za različita kaznena djela".

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit poništio je 1. jula zakone donijete u parlamentu RS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika.

Nametnuo je i izmjene Krivičnog zakona BiH, prema kojima je neprimjenjivanje odluka visokog predstavnika krivično djelo, za šta je zaprijećena zatvorska kazna, ali i mogućnost smjene sa dužnosti.

Dodik je ranije rekao da RS neće poštovati Šmitove odluke.

Naveo je da je sam sebe prijavio državnom Tužilaštvu i da će, ako bude pokrenuta istraga protiv njega, on pokrenuti inicijativu za donošenje zakona kojim će se zabraniti djelovanje rada državnog suda i tužilaštva, kao i Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) na prostoru RS.

Bonus video: