Bivši generalni sekretar vlade Sjeverne Makedonije osuđen na osam godina zatvora

Pored Raškovskog, kako su prenijeli lokalni mediji, još šestoro optuženih u slučaju koji je nazvan "Softveri" dobilo zatvorske kazne u rasponu od tri do osam godina zatvora

4597 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com, Shutterstock

Krivični sud u Skoplju osudio je danas bivšeg generalnog sekretara vlade Sjeverne Makedonije Dragog Raškovskog na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora u slučaju u kojem je bio optužen za nezakonite nabavke softvera i isplate honorara.

Raškovski, koji je bio generelni sekretar u vladama Zorana Zaeva i njegov bliski saradnik, osuđen je nepravosnažno na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i jednu godinu i šest mjeseci zbog pranja novca.

Pored Raškovskog, kako su prenijeli lokalni mediji, još šestoro optuženih u slučaju koji je nazvan "Softveri" dobilo zatvorske kazne u rasponu od tri do osam godina zatvora.

Slučaj sporne kupovine dva softvera za biometrijsku identifikaciju i određivanje brzine vozila i izricanje kazni, kamera za prepoznavanje registracija i metalne kabine za taj sistem, otkriven je u martu 2021, a Raškovski je odmah smijenjen.

Softvere za saobraćajne prekršaje i biometrijsku identifikaciju, koji niko nije koristio, nabavio je Generalni sekretarijat kojim je rukovodio Raškovski, iako za to nije imao ovlašćenja.

Osim toga, prema tužilaštvu, tenderi su ili bili namješteni ili nije bilo tendera, a favorizovana je firma "Invoka grupa", čiji je vlasnik osuđen na četiri godine zatvora.

Pored zatvorske kazne, prvostepenom presudom predviđeno je i da solidarna naknada štete državi u iznosu od 6,4 miliona denara za nabavku softvera za biometrijsku identifikaciju i skoro pet miliona denara za softver za određivanje prosječne brzine.

Prema drugom dijelu optužnice, koji se odnosi se na autorske honorare, Raškovski je zaključivao autorske ugovore sa fizičkim licima koja nisu obavljala svoje radne obaveze, a koji su mu nakon podizanja dio novca vraćali.

Sud je, prenose mediji, odlučio i da optuženi nadoknade taj novac koji je im je za honorare isplatio Generalni sekretarijat vlade, a ukupna šteta, prema procjeni suda, iznosi 18.794.136 denara (oko 305.000 eura).

Bonus video: