Dodik: Ne vjerujem da Blinken zna detalje o Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH

"Sve što bi američki državni sekretar Entoni Blinken mogao da uradi, a što bi pomoglo smirivanju političkih strasti u BiH, jeste da američkog ambasadora Majkla Marfija iz Sarajeva vrati kući", ocijenio je Dodik na Tviteru

4225 pregleda 12 komentar(a)
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne vjeruje da američki državni sekretar Entoni Blinken zna detalje o Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovom Aneksu četiri, Ustavu Bosne i Hercegovine (BiH).

Dodik je rekao i da ne vjeruje da je Blinken pisao tvit u kojem ga kritikuje zbog potpisivanja Ukaza o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika u BiH, niti da je taj tvit pročitao pošto je objavljen.

"Sve što bi američki državni sekretar Entoni Blinken mogao da uradi, a što bi pomoglo smirivanju političkih strasti u BiH, jeste da američkog ambasadora Majkla Marfija iz Sarajeva vrati kući", ocijenio je Dodik na Tviteru.

Blinken je prethodno objavio tvit u kojem je istakao da se Dodikovim potpisivanjem zakona, kojim se odbijaju ovlašćenja visokog predstavnika, krši Ustav BiH i potkopava Dejtonski sporazum.

Blinken je naveo da SAD podržavaju Kancelariju visokog predstavnika (OHR) i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter.

Bonus video: