U Službenom glasniku RS objavljeni zakoni koje je poništio visoki predstavnik u BiH

Novoizabrani direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić rekao je da se ne plaši visokog predstavnika Kristijana Šmita, navodeći da on za njega nije legalni visoki predstavnik

3607 pregleda 4 komentar(a)
Banja Luka, ilustracija, Foto: Shutterstock
Banja Luka, ilustracija, Foto: Shutterstock

U Službenom glasniku Republike Srpske danas su objavljeni zakoni o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH na teritoriji RS, koje je poništio visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Zakoni koje je Šmit poništio prije nedjelju dana, na osnovu zaključka Narodne skupštine RS stupaju na snagu dan poslije objavljivanja u Službenom glasniku, a ne osam dana kako je to ustaljena procedura.

Vlada RS juče je na telefonaskoj sjednici imenovala novog direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, nakon što je u posljednja dva i po mjeseca dvoje direktora podnijelo ostavke na tu funkciju, jer se nisu mogli nositi s pritiskom u vezi sa (ne)objavljivanjem odluka Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Novoizabrani direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić rekao je da se ne plaši visokog predstavnika Kristijana Šmita, navodeći da on za njega nije legalni visoki predstavnik.

Osim što je poništio dva zakona koji su danas službeno objavljeni u RS, Šmit je nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH, prema kojima je neprimenjivanje odluka visokog predstavnika krivično djelo.

Bonus video: