Makrofinansijska pomoć EU za Sjevernu Makedoniju

Ukupna suma će biti u formi zajmova i biće na raspolaganju u dvije jednake tranše, saopštio je danas Savjet EU.

2856 pregleda 0 komentar(a)
Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije, Foto: Shutterstock
Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije, Foto: Shutterstock

EU će obezbjediti 100 miliona eura makrofinansijske pomoći Sjevernoj Makedoniji i tako doprinijeti ekonomskoj stabilizaciji i reformskoj agendi te zemlje.

Ukupna suma će biti u formi zajmova i biće na raspolaganju u dvije jednake tranše, saopštio je danas Savjet EU.

Navodi se da su ekonomiju Sjeverne Makedonije znatno pogodile recesija prouzrokovana pandemijom i energetska kriza zbog agresije Rusije na Ukrajinu i velike zavisnosti zemlje od uvoza goriva i struje.

Makrofinansijska pomoć EU prati dvogodišnji program podrške zaključen sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u iznosu do 530 miliona eura i doprinijeće pokrivanju finansijskih potreba Sjeverne Makedonije u 2023. i 2024. a koje su identifikovane u programu MMF.

Preduslov za odobravanje makrofinansijske pomoći je da Severna Makedonija poštuje demokratske mehanizme, uključujući višepartijski parlamentarni sistem i vladavinu prava, i garantuje poštovanje ljudskih prava.

U saopštenju Savjeta navodi se da će se Evropska komisija i vlasti Sjeverne Makedonije dogovoriti o jasno definisanoj ekonomskoj politici i finansijskim uslovima, sa fokusom na strukturne reforme i zdrave javne finansije, ka kojima će otići pomoć.

Odluka Savjeta stupa na snagu trećeg dana od dana objavljivanja u službenom glasniku EU.

Sjeverna Makedonija je tražila makrofinansijsku pomoć EU u aprilu 2022, u uslovima pogoršanja ekonomske situacije i izgleda. Komisija je tada stavila zahtjev na čekanje i vlada u Skoplju ga je obnovila u oktobru.

Bonus video: