Borelj i Varheji: Negiranje genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca ne mogu biti tolerisani

Borelj i Varheji su naveli da se pomirenje jedino može graditi na istini, miru i pravdi

3987 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i komesar za proširenje i politiku susjedstva Oliver Varheji istakli su povodom 28. godišnjice zločina u Srebrenici da negiranje genocida, istorijski revizionizam i glorifikovanje ratnih zločinaca ne mogu biti tolerisani.

"Vodeći politički zvaničnici i lideri u zajednicama u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost da rade zajedno u izgradnji bolje budućnosti, zasnovane na dijalogu i međusobnom razumijevanju da bi osnažili i odbranili mir i dignitet ljudi za dobrobit svih generacija", naveli su Borelj i Varheji, a prenijela Delegacija EU u BiH.

Istakli su da je prije 28 godina "ispisana jedna od najmračnijih stranica evropske istorije", dodavši da "saosjećaju u žalosti i boli sa porodicama žrtava i preživjelim žrtvama srebreničkog genocida".

Borelj i Varheji su dalje naveli da se Evropa sjeća svoje odgovornosti i neuspjeha da pruži zaštitu, naglasivši da je EU danas, dok rat ponovo bjesni na evropskom kontinentu, odlučna da bude bolja u odbrani mira i zaštiti života.

"I dok obilježavamo posljedice oružane agresije, EU ponavlja svoju posvećenost suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Kao zemlja kandidat, budućnost BiH u Evropskoj uniji", ocijenili su oni.

Borelj i Varheji su zaključili da se pomirenje jedino može graditi na istini, miru i pravdi.

Bonus video: