U Memorijalnom centru Potočari sahranjeni posmrtni ostaci 30 žrtava srebreničkog genocida

"Srebrenica je snažna opomena, prije svega nama koji smo preživjeli, ali, nadam se, i generacijama koje dolaze", rekao je poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Husein Kavazović

5574 pregleda 10 komentar(a)
Danas u Potočarima, Foto: Screenshot/Youtube
Danas u Potočarima, Foto: Screenshot/Youtube

U mezarju Memorijalnog centra Potočari danas su sahranjeni posmrtni ostaci trideset žrtava srebreničkog genocida.

Najmlađa žrtva sahranjena ove godine je Elvir Salčinović, koji je imao 15 godina kada je ubijen, dok je najstarija sahranjena žrtva Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina.

Prije ukopa žrtava, poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Husein Kavazović služio je dženazu (vjerski obred).

"Srebrenica je snažna opomena, prije svega nama koji smo preživjeli, ali, nadam se, i generacijama koje dolaze", rekao je Kavazović u Potočarima.

On je naveo da bi "svi trebalo da se zapitamo kako je do ovoga došlo i da sagledamo posljedice onoga što je učinjeno".

"Oni koji su iza ovog stajali, koji nisu reagovali svih ovih godina, znali su šta se dogodilo. Druga stvar je da proces potrage za ubijenim nije završen", kazao je poglavar IZ u BiH.

Prema njegovim riječima, "skrivanje zločina genocida je bilo organizovano, a vlast, koja je to organizovala, tačno je znala šta se dešava".

"Dvadeset osam godina je prošlo, a mi još tragamo za velikim brojem ljudi u grobnicama. Ne mogu kazati da neke katarze nema, ali je to jako tiho, a s čime ćemo dočekati 30. godišnjicu, to je sada pitanje", kazao je Kavazović.

Istakao je da su Bošnjaci spremni da "prihvate iskreno kajanje onih koji se iskreno pokaju".

"Boga molim da porodicama stradalih podari svako dobro, da njihova djeca budu snažna i jaka, da budu poruka svima onima koji su ovo učinili, ali i onima koji eventualno to isto zameću u svojoj duši za neko buduće vrijeme", zaključio je poglavar IZ u BIH.

U Potočarima je danas obiljležena 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodica žrtava, brojni građani, kao i brojne delegacije iz BiH, regiona, Evrope i svijeta, koje su položile cvijeće i odale poštu žrtvama.

Za genocid i zločine u Srebrenici, koje je u julu 1995. godine počinila Vojska Republike Srpske u tadašnjoj "zaštićenoj zoni" pod kontrolom UN, pred Haškim tribunalom i sudovima u BiH do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

U Federaciji BiH danas je Dan žalosti, ali ne i na teritoriji cijele BiH, jer su se srpski ministri u Savjetu ministara BiH suprostavili donošenju te odluke.

Bonus video: