Srbija: BIA zabranila ulazak u zemlju ruskom antiratnom aktivisti koji živi u Beogradu

"Ovdje je moj dom, činjenica da iznosim svoje stavove otvoreno, da sam protivnik politike Vladimira Putina, to nije nikakav osnov da me ne puštaju kući“

5000 pregleda 14 komentar(a)
Peter Nikitin, Foto: Screenshot/N1
Peter Nikitin, Foto: Screenshot/N1

Ruskom antiratnom aktivistu Peteru Nikitinu, osnivaču Ruskog demokratskog društva, nije dozvoljen ulazak u Srbiju iako ima stalno prebivalište u toj zemlji.

Nikitin se uključio u Novi dan TV N1 sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", gdje boravi otkad se vratio sa godišnjeg odmora u Portugalu, gdje mu živi majka.

"Vratio sam se letom preko Frankfurta, i na pasoškoj kontroli sinoć u 00.30 su mi rekli da tu sačekam. Nakon tri i po sata čekanja mi je rečeno da je BIA odlučila da me ne pušta u zemlju. Izdato mi je rješenje kojim mi se nalaže da se vratim u Frankfurt prvim avionom“, kaže Nikitin za N1.

"Znači zabranjeno je zato što je zabranjeno", ironično primjećuje Nikitin i podvlači kako u Srbiji ima stalno prebivalište, te mu se ulazak u zemlju ne može zabraniti bez prethodnog ukidanja stalnog prebivališta. To je apsolutno nezakonito rješenje, i ja se ne namjeravam da se predam", izričit je Nikitin.

Na pomoć ambasade Ruske Federacije kaže da ne računa, ali ukazuje i na to da je državljanin Holandije, i da će se obratiti diplomatskom predstavništvu te države u Srbiji.

"I inače ću javiti svima. Ovdje je moj dom, činjenica da iznosim svoje stavove otvoreno, da sam protivnik politike Vladimira Putina, to nije nikakav osnov da me ne puštaju kući“, zaključuje Peter Nikitin.

Bonus video: