Protest "Srbija protiv nasilja": Bio je blokiran auto-put, poručeno da pravosuđe mora da bude nezavisno i slobodno

Protest je bio posvećen pravosuđu, a počeo je nešto poslije 19 sati na platou ispred Doma Narodne skupštine Srbije, odakle su okupljeni u koloni došli do Palate pravde, a potom i do Mostarske petlje

20868 pregleda 17 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Screenshot/Youtube
Sa protesta, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 15.07.2023. 22:22h

Protest "Srbija protiv nasilja" završen je večeras u Beogradu nešto prije 22 sata kada se većina građana razišla sa Mostarske petlje, gdje je prethodno bio blokiran auto-put.

Kako javlja reporter agencije Beta, na dijelu auto-puta je do 22 sata ostalo pedesetak osoba, uglavnom mladih, do kada je trajalo zvanično okupljanje.

Večerašnji protest bio je posvećen pravosuđu, a počeo je nešto poslije 19 sati na platou ispred Doma Narodne skupštine Srbije, odakle su okupljeni u koloni došli do Palate pravde, a potom i do Mostarske petlje.

Protest je protekao bez incidenata a govornici su ukazali na neophodnost da pravosuđe u Srbiji bude nezavisno i slobodno.

Blokada auto-puta

Učesnici jedanaestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su blokirali auto-put na Mostarskoj petlji u Beogradu.

Večerašnji protest je oko 19 časova počeo ispred Doma Narodne skupštine odakle su građani prošli Nemanjinom ulicom pored Vlade Srbije, a potom Savskom ulicom do Palate pravde, gdje je govor održao sudija vrhovnog suda u penziji Zoran Ivošević.

Građani su zvižducima i duvanjem u pištaljke izražavali nezadovoljstvo vlašću, a na transparentima i parolama tražili da se ispune zahtjevi protesta, javio je reporter agencije Beta.

Među zahtjevima protesta koje tehnički organizuje dio proevropske opozicije, su i ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, kao i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje, smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i uprave Radio-Televizije Srbije i Regulatornog tijela za elektronske medije.

Ivošević: Od sudije se očekuje da brani istinu od moćnika, a ne moćnike od istine

Ivošević je na protestu izjavio da se od sudije očekuje da služi vladavini prava, a ne vladavini ljudi na vlasti, kao i da brani istinu od moćnika, a ne moćnike od istine.

"Ovo treba da važi i za javne tužioce i za policajce, što iziskuje i promjenu ustava, kako bi u podjeli vlasti moglo da učestvuje čitavo pravosuđe, a ne samo sudstvo", rekao je Ivošević sa govornice ispred Palate pravde.

On je istakao da sudija mora da bude dostojan uzvišenog poziva, ako sudi na osnovu sopstvene ocjene činjenica i sopstvenog shvatanja zakona, bez ograničenja, uticaja, podsticaja, pritisaka, prijetnji ili intervencija ma od koga i iz bilo kojih razloga.

"Sudijom ne mogu upravljati ni predsjednici država, ni šefovi partija, ni poslanici, ni ministri, ni klanovi, ni kumovi, ni prijatelji, niko osim njegove savjesti", naglasio je Ivošević.

Sudija, kako je dodao, sem ustava i zakona, mora poštovati i Kodeks sudijske etike, čiji kanoni traže da svaki sudija bude nezavistan, pravilan, profesionalan, slobodan, hrabar, doličan, nepodmitljiv i odan pozivu.

"Sudija od integriteta nije omiljen, ali je poštovan. Njega ne tapšu, već uvažavaju, ali i zaobilaze u traganju za onim koji pristaje da sudi po nalogu dnevne politike", kazao je Ivošević.

Nakon njegovog govora, ponovo su pročitani zahtjevi protesta "Srbija protiv nasilja", a građani su se uputili ka Mostarskoj petlji.

Protestna povorka je krenula s platoa ispred zgrade Doma Narodne skupštine Srbije

Kolona učesnika jedanaestog protesta "Srbija protiv nasilja" ranije je stigla do zgrade Palate pravde u Beogradu.

Protestna povorka je krenula s platoa ispred zgrade Doma Narodne skupštine Srbije, a gromoglasni zvižduci i negodovanje su se posebno čuli kada su građani prolazili pored Vlade Srbije, javlja reporter agencije Beta.

Na čelu kolone bio je veliki transparent "Srbija protiv nasilja", a uz transparente kojima pozivaju na ispunjenje zahtjeva protesta, građani nose državne zastave i zastavu Evropske unije.

Učesnici su ispred zgrade Vlade Srbije uzvikivali "Ostavke, ostavke".

"Tražimo da se osjećamo bezbjedno u ovoj zemlji, da se poštuju zakoni, da oni koji imaju odgovornost snose posljedice. Samo tako se možemo nadati Srbiji bez nasilja i zato nećemo odustati", poručio je sa bine na početku skupa novinar Smiljan Banjac.

Organizatori su ranije najavili da će učesnici krenuti do Palate pravde gdje će im se obratiti pravnici, a potom i do Mostarske petlje kako bi blokirali autoput.

Današnji protest, kako su najavili tehnički organizatori, biće posvećen pravosuđu, a za razliku od prethodnih, ispred Skupštine neće biti govora, već će oni biti održani ispred Palate pravde, prenosi agencija Beta.

Agencija Beta je ranije prenijela da su učesnici 11. protesta "Srbija protiv nasilja" krenuli sa platoa ispred zgrade Doma Narodne skupštine Srbije u protestnoj povorci.

Na čelu kolone je veliki transparent sa natpisom "Srbija protiv nasilja", a okupljeni nose transparente kojima se poziva na ispunjenje zahtjeva protesta.

Prethodno su građani ispunili plato ispred zgrade republičkog parlamenta, kao i obližnji Pionirski park, javio je reporter agencije Beta.

Novinar i komentator Smiljan Banjac rekao je sa improvizovane govornice na kamionu, prije početka povorke, da su događaji iz prethodne nedjelje podsjetili građane Srbije zbog čega se izlazi na ulice.

"U nedjelji iza nas vidjeli smo da vlast štiti kriminalce i vlasnika najveće fabrike droge u ovom dijelu svijeta, a proganja časne policajce koji samo žele da rade svoj posao", kazao je Banjac.

Pitao je i kako se građani mogu nadati da će s takvom vlašću moći da se spriječe nove tragedije, poput dva masovna ubistva koja su se početkom maja dogodila u Srbiji.

"Kako se tome možemo nadati u državi koja na tako važnoj bezbjednosnoj funkciji (na čelu Bezbjednosno-informativne agencije) ima čovjeka koji je pod sankcijama velike svjetske sile. Ne, nisu nama potrebni da nam to kažu. Građani Srbije već više od dva mjeseca traže smjenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina", rekao je Banjac.

U centru Beograda, ispred zgrade Doma Narodne skupštine, zaustavljen je saobraćaj oko 19 časova, uoči početka protesta.

Na protest je stigla i grupa studenata, sa transparentom "Studenti protiv nasilja".

Pripadnici Saobraćajne policije obustavili su saobraćaj motornih vozila na raskrsnici Ulice kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra, kao i na suprotnoj strani kod spomenika Nikoli Pašiću, javlja reporter agencije Beta.

Protesti od maja

Protesti se širom Srbije održavaju od maja, na poziv dijela opozicionih stranaka, zbog nezadovoljstva reakcijom države nakon dva masovna ubistva koja su se dogodila početkom maja.

Organizatori protesta traže smjenu Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) i gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje.

Oni takođe traže oduzimanje nacionalne frekvencije privatnim televizijama Pink i Hepi, kao i hitno ukidanje programa koji "promovišu nasilje, nemoral i agresiju", poput rijaliti programa.

Učesnici protesta zahtijevaju i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na zahtjev grupe opozicionih poslanika Skupština Srbije raspravljala je o radu ministra policije Bratislava Gašića.

Nakon višednevne rasprave, nije izglasana njegova smjena. Većina poslanika glasala je 5. jula protiv njegovog razrješenja.

Devetoro djece i radnik obezbjeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Dan kasnije je u odvojenom incidentu napadač ubio osam i ranio 14 osoba u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca.

Vlast je nakon toga pojačala prisustvo policije u školama i pozvala građane da policiji predaju oružje.

Vlast je optužila opoziciju da protestima "politizuje tragediju". Istovremeno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao na dijalog i najavio mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora.

Predstavnici opozicije odgovorili su da vanredni izbori nisu tema i da vlast treba da ispuni zahtjeve demonstranata.

Bonus video: