Hrvatska: Milanović tražio vanrednu sjednicu Sabora zbog plinske afere i štrajka u pravosuđu

Milanović, koji dolazi iz opozicione Socijaldemokratske partije, nedavno je rekao da je prodaja viška plina po niskim cijenama kriminal zbog kojeg neko treba politički da odgovara.

17703 pregleda 0 komentar(a)
Milanović, Foto: Savo Prelević
Milanović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović podnio je danas zahtev za vanredno zasedanje Sabora što je presedan jer to ustavno ovlašćenje dosad niko nije koristio.

Kako se navodi u saopštenju njegovog kabineta, Milanović je tražio da se održi vanredna sjednica parlamenta zbog utvrđivanja odgovornosti za finansijsku štetu nastalu u slučaju Hrvatske elektroprivrede (HEP) koja je višak domaćeg plina kupljenog po regulisanoj cijeni prodavala po izrazito niskim cijenama. Predsjednik je tražio sjednicu sabora i zbog funkcionisanje sudske vlasti usljed dugotrajnog štrajka sudskih službenika.

Prethodno je devet opozicionih klubova formalno tražilo od predsjednika države da zatraži vanrednu sjednicu sabora.

Milanović je predložio dvije tačke dnevnog reda, odnosno zaključak kojim se vlada obavezuje da odmah, a najduže u roku od 15 dana, preduzme sve mjere da obezbijedi uredno funkcionisanje sudske vlasti i zaključak kojim se vlada obavezuje da u roku 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za finansijsku štetu nanijetu HEP-u u sprovođenju vladine Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Milanović, koji dolazi iz opozicione Socijaldemokratske partije, nedavno je rekao da je prodaja viška plina po niskim cijenama kriminal zbog kojeg neko treba politički da odgovara.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) izjavio je danas da će sjednica biti u petak, subotu i nedjelju.

U Hrvatskoj je nedavno otvorena plinska afera pošto su mediji objavili da je HEP višak domaćeg plina koji je otkupljivao od naftne kompanije Ina po regulisanoj cijeni prodavao značajno ispod cijene i tako stvarao gubitke. HEP je vladinom uredbom o plinu bio u obavezi da kupuje domaći plin od Ine, a sporna uredba je ukinuta tek pošto je u javnosti otkriveno da HEP viškove plina prodaje značajno ispod cijene, pa i po jedan cent.

Premijer Hrvatske i predsjednik HDZ Andrej Plenković odbacio je tvrdnje o plinskoj aferi rekavši da je HEP bio instrument u sprovođenju politike vlade u suočavanju s energetskom krizom usljed agresije Rusije na Ukrajinu. On je ocijenio da bi računi za struju i plin, da nije bilo intervencije vlade, svima bili pet puta skuplji u proteklih godinu i po.

Nedjeljnik Nacional je objavio da je direktor HEP-a posljednjih mjeseci više puta upozorio premijera o velikim gubicima nastalim zbog viška plina na tržištu, što su on i ministar privrede Davor Filipović ignorisali.

List tvrdi da je Plenković lagao kada je rekao da je o svemu obaviješten tek 30. juna.

Bonus video: