Završen protest 'Srbija protiv nasilja', novo okupljanje zakazano za iduću subotu

Okupljeni su skandirali "Vučiću odlazi" i "Ostavke, ostavke", a na čelu protestne kolone nosili su dva velika transparenta "Srbija protiv nasilja" i "Studenti protiv nasilja"

10908 pregleda 13 komentar(a)
Foto: N1
Foto: N1

Novinarka i spisateljica Biljana Lukić izjavila je na protestu "Srbija protiv nasilja" da "živimo u zemlji u kojoj umjesto da nas država štiti, mi moramo da se branimo od države" i u kojoj "režim proganja najbolje policajce, tužioce, sudije, umjetnike i profesore, a promoviše ništake, dilere drogom, ubice, i hvali se svojim kabadahijama, botovima koji već deceniju pišu najgore bljuvotine i uništavaju ljudima živote".

Lukić je sa improvizovane govornice ispred zgrade RTS-a rekla da za to vrijeme javni medijski servis "čvrsto zatvorenih očiju boji imaginarnu Srbiju u kojoj svako može da kupi junetinu, i u kojoj nema nasilja".

"Od novinara RTS-a ne možemo da čujemo ništa o žrtvama režima, o tome da se malina prodaje deset puta skuplje nego što se plaća dobavljačima, da nam je inflacija veća nego u Ukrajini, da su nam plate među najnižima u regionu i u Evropi. Ne može da se čuje da je benzin najskuplji u regionu, da svaki kilometar autoputa košta deset puta više nego što on košta", kazala je Lukić.

Među razlozima zašto je večerašnji, 12. po redu protest "Srbija protiv nasilja" kao krajnji cilj protestne šetnje imao RTS, ona je navela i da RTS "krije od nas da su vladajući političari svojima poklonili JAT, PKB, Geneks, Karađorđevo, Beograd na vodi, 150.000 hektara plodne zemlje, 90 odsto banja".

Okupljenima se obratio i novinar Smiljan Banjac, koji je rekao da je u zgradi RTS-a "pomračina" i da samo ponekad "bljesne svjetlo, i to kada se skupi neka masa ispred".

On je kazao da se generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević nalazi na čelu te medijske kuće iako odavno ispunjava uslove za penziju, dok su glavne kritike bile usmjerene na informativni program.

Banjac je na kraju protesta pročitao zahtjeve, među kojima su "momentalna smjena svih članova REM-a, hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovisu nasilje i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji promovišu nasilje i agresiju i objavljuju lažne vijesti i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Hepi i Pink zato što promovisu nasilje, kriminal i agresiju".

Kazao je da se zahtijeva "institutucionalna odgovornost i smjena ministra koji se krije iza Skupštine Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina".

Banjac je rekao da je student iz Niša Dimitrije Dimić, koji je štrajkovao glađu ispred zgrade predsjedništva sa zahtjevom da se ispune zahtjevi protesta, pristao da prekine štrajk glađu.

Okupljeni su skandirali "Vučiću odlazi" i "Ostavke, ostavke", a na čelu protestne kolone nosili su dva velika transparenta "Srbija protiv nasilja" i "Studenti protiv nasilja".

Do zgrade RTS-a učesnici protesta došli su "medijskom trasom", od Skupštine Srbije ispred koje je protest počeo nešto posle 20 sati, prolazeći usput pored sjedišta Savjeta REM-a i više medijskih kuća.

Novi, 13. protest zakazan je za narednu subotu 29. jula.

Bonus video: